NARUŠENA SIGURNOST

Transparency International u borbi za zaštitu od odmazde prema osobama koje prijavljuju korupciju

Borba protiv korupcije je nazamisliva bez hrabrih pojedinaca koji podjelom saznanja u vezi sa poslom koji obavljaju otkrivaju korupcionaške skandale, kažu u saopćenju

Traže zaštitu za zviždače. Arhiva

Ad. A. / Fena

23.6.2021

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) hitno treba donijeti zakon i osnažiti pravnu zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju (zviždača), saopćila je organizacija Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini koja danas obilježava Međunarodni dan osoba koje prijavljuju korupciju iz njihovog radnog okruženja.

Ova organizacija poziva zastupnike u Parlamentu FBiH i političke lidere da navedeni zakon bude donesen što prije.

- Trenutno, osobe zaposlene u privatnom ili javnom sektoru u FBiH koje prijave korupciju ne uživaju adekvatnu pravnu zaštitu u slučaju da se prema njima preduzimaju štetne radnje samo zbog toga što su ukazali na nepravilnosti u radu. Globalni pokret Transparency International na ovaj dan podsjeća sve vlade širom svijeta da je neophodno osigurati posebnu pravnu zaštitu zviždača kako oni i njihove porodice ne bi trpjeli odmazdu nakon što su odlučile prijaviti korupciju. Trenutno tek svaki deseti zviždač u Bosni i Hercegovini može koristiti mehanizme pravne zaštite jer važeći zakoni ih ne prepoznaju pošto ne pružaju dovoljno široku i jaku zaštitu - navedeno je u saopćenju Transparency Internationala.

Neophodno je također, po mišljenju ove organizacije, donijeti propise na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na način da se proširi defincija korupcije, da se štite sva lica koja prijavljuju nepravilnosti u vezi sa korupcijom ili prijetnje po javno zdravlje ili zaštitu životne sredine, kao i da se postupak otklanjanja štetnih radnji učini efikasnijim. Zviždačima se mora osigurati pravovremena zaštita, i to odmah po podnošenju prijave korupcije.

- Borba protiv korupcije je nazamisliva bez hrabrih pojedinaca koji podjelom saznanja u vezi sa poslom koji obavljaju otkrivaju korupcionaške skandale ili pravovremeno sprečavaju veće zloupotrebe ovlašćenja. Zviždači su zbog prijava koje podnose često suočeni sa mjerama odmazde kao što su profesionalna degradacija, disciplinski progon, mobing, izopštavanje iz pofesionalne sredine itd. - navedeno je u saopćenju.

Prema globalnim podacima Transparency Internationala, samo u prvih šest mjeseci ove godine, skoro 2.000 osoba je u 60 zemalja zahtijevalo pravnu podršku od TI centara za pružanje pravne pomoći jer su prijavile korupciju u vezi s pandemijom.

Pandemija je povećala broj prijava koje se odnose na sektor zdravstva, a ljudi su se obično žalili na otežan pristup zdravstvenim uslugama i medicinskoj opremi, koji je dijelom bio narušen i stvaranjem koruptivnih mreža što su zdravstvenu krizu koristile za nezakonito uvećanje profita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.