DOM ORUŽANIH SNAGA

Direktor Civilne zaštite RS Milan Novitović napravio incident tokom simulacijske vježbe "Koordinacija 2021"

Kazao da Koordinacijsko tijelo BiH postoji, ali da ga blokira predstavnik Brčko Distrikta, kao i kako jedan čovjek uzurpira prava svih te da nema predstavnika srpskog naroda

Piše: L. Memčić

23.6.2021

U prostorijama Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu, danas je predstavljena vježba odgovora na vanredne situacije pod nazivom "Koordinacija 2021", a na inicijativu Vlade Sjedinjenih Američkih Država čiji su predstavnici aktivno učestvovali sa predstavnicima instiucija u Bosni i Hercegovini.

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima bh. vlasti u odgovoru na vanredne situacije, odnosno u slučaju razornog zemljotresa na području BiH i susjednih zemalja.



Scenarij simulacijske vježbe

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u BiH u saradnji sa nevladinim organizacijama. U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz Sjedinjenih Američkih Država sastavljen od predstavnika inžinjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te predstavnika Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Merilend (Maryland) uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH. 

Scenarij simulacijske vježbe “Koordinacija 2021”, koji se realizira bez aktivnosti na terenu, nastao je kao rezultat jednogodišnjeg rada kroz veliki broj radionica o planiranju vježbi u vanrednim situacijama, odnosno razornog zemljotresa na području BiH i susjednih zemalja.


Burna reakcija

Novitović: Štab za vanredne situacije RS je simuliran. L. Memčić

Tokom brifinga, burno je odreagovao direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović. Kazao je da Koordinacijsko tijelo BiH postoji - ali da ga blokira predstavnik Brčko Distrikta. Dalje je rekao kako jedan čovjek uzurpira prava svih te da nema predstavnika srpskog naroda.

- Koordinacijsko tijelo BiH postoji, formirano je odlukom Vijeća ministara. U ciljevima vježbe ste definirali da je potrebno provjeriti uspostavljanje koordinacionog tijela. Šta hoćete da u startu kažete da je ova vježba neuspjela, jer ne možete da formirate koordinaciono tijelo. Ovdje se radi o simulaciji, Štab za vanredne situacije RS je simuliran. Ovdje ne sjedi Višković kao predsjednik štaba i ostali članovi štaba - rekao je Novitović u svom izlaganju.

Interes naroda ugrožen

Na konferenciji za medije, javnosti su se obratili ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, američki ambasador u BiH Erik (Eric) Nelson.

Prema protokolu, nije bilo predviđeno obraćanje direktora Civilne zaštite RS-a, Milana Novitovića, ali se on obratio medijima. Tokom njegovog obraćanja, ministri i ostale zvanice napustili su konferenciju.

Novitović je pojasnio da je Koordinaciono tijelo trebalo biti postavljeno kao simulacijsko tijelo.

- Interes mog naroda je ugoržen, nema predstavnika mog naroda. Ja se osjećam kao konstruktivni dio Bosne i Hercegovine i smatram da moram, svaki put kada osjetim da je moj narod ugrožen, da to javno kažem. Neki to nazivaju incidentom, ja to ne vidim kao incident nego kao rješavanje problema - istakao je Novitović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.