TOPLOTNI VAL

Mostarski građevinari na plus 40: Ma, kakve vrućine, rashlađujemo se vodom

Počinjemo u 6.30 sati, ali bez većih predaha, kaže jedan radnik

Piše: M. Sm.

23.6.2021

Radnici u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Dok nadležni izdaju preporuke da se radnici usljed toplotnog vala koji je pogodio našu zemlju i visokih temperatura zaštite, a sindikati apeliraju na poslodavce da se obustavi rad u vremenu od 10 do 16 sati, u praksi to teško da išta znači.

U to smo se danas uvjerili na ulicama Mostara, gdje se danima, uprkos, visokim temperaturama odvijaju građevinski radovi.

Dok je temperatura u 12 sati, za vrijeme našeg obilaska grada, u hladu iznosila 37 stepeni, na asfaltu i suncu su temperaturne vrijednosti, kao što je to poznato, debelo prelazile 40. podjeljak žive u termometru.

Pravimo češće pauze

U takvim uvjetima nema predaha za radnike koji su angažirani na izgradnji saobraćajnice nedaleko od zgrade Federalne vlade u Mostaru.

- Ma, kakve vrućine. Mi smo na ovo navikli. Pravimo češće pauze, oblijevamo se vodom i to je to. Nema predaha - kazali su nam radnici.

Na vrhu Avenije slična situacija. Bruje mašine na izgradnji kružnog toka, a vrijedni građevinari, povremeno, skoknu u hlad da predahnu. Rijetki su raspoloženi za razgovor o radu pri visokim temperaturama.

Štite se suncobranima

- Jeste da prži, što se kaže i iz neba i zemlje, ali ovako je u Mostaru oduvijek. Počinjemo u 6.30 sati, ali većih pauza nema. Jedan dio se asfaltira, a za to su potrebne baš visoke temperature. Vruće jeste, ali nije ništa za nas nepoznato. Raditi se mora- rekao nam je jedan od radnika.

Radnici na parkinzima štite se suncobranima, a u pojedinim radnjama je uvedeno dvokratno radno vrijeme.

S druge strane, građani kao da slušaju preporuke ljekara i pretjerano ne izlaze poslije 11 sati.  Oni koji moraju sa sobom nose vode i štite se pokrivalima za glavu, a pojedini zaklon od vrućina traže u dubokoj hladovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.