EKSPRESNA REAKCIJA

Američki ambasador Nelson odgovorio direktoru Civilne zaštite RS: Sjetite se poplava i zemljotresa

Vježba je jako važna, iz nje mogu naučiti mnoge stvari koje se primjenjuju u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama, rekao je Nelson

Nelson: Vježba je jako važna. Fena

Piše: L.Memčić

23.6.2021

Erik Nelson (Eric), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, reagirao je nakon današnjeg burnog izlaganja direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića tokom simulacione vježbe "Koordinacija 2021". Nelson je poručio Novitoviću da je vježba jako važna te da se iz nje mogu naučiti mnoge stvari koje se primjenjuju u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama.


Potrebno zajedničko djelovanje

Kao primjer, ambasador Nelson je naveo poplave 2014. godine ili zemljotrese u Hrvatskoj 2020. godine tokom kojih je bilo potrebno zajedničko djelovanje.

- Važno je da nastavimo sa vježbom. U ovoj vježbi ne vidimo članove Parlamenta. Vidimo građane, policajce, volontere, članove agencija koji pomažu onima koji su pogođeni. Vrlo je važno da u vježbi danas učestvuju svi, iz svih entiteta i Brčko Distrikta i organizacija – to je vrijednost ove lekcije - istakao je Nelson.


Interes naroda ugrožen

Podsjetimo, Novitović je tokom održavanja brifinga postavio pitanje o (ne)formiranju koordinacionog tijela na nivou države te istakao nezadovoljstvo jer je bio, kako on kaže, jedini predstavnik srpskog naroda.

- Koordinacijsko tijelo BiH postoji, formirano je odlukom Vijeća ministara. U ciljevima vježbe ste definirali da je potrebno provjeriti uspostavljanje koordinacionog tijela. Šta hoćete da u startu kažete da je ova vježba neuspjela, jer ne možete da formirate koordinaciono tijelo. Ovdje se radi o simulaciji, Štab za vanredne situacije RS je simuliran. Ovdje ne sjedi Višković kao predsjednik štaba i ostali članovi štaba - rekao je Novitović u svom izlaganju.

- Interes mog naroda je ugoržen, nema predstavnika mog naroda. Ja se osjećam kao konstruktivni dio Bosne i Hercegovine i smatram da moram, svaki put kada osjetim da je moj narod ugrožen, da to javno kažem. Neki to nazivaju incidentom, ja to ne vidim kao incident nego kao rješavanje problema - istakao je Novitović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.