POSJETE

Đapo u Fojnici: Veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma

S načelnikom Sabahudinom Klisurom razgovarala o razvoju turizma na području te općine

Ministrica Đapo susrela se s načelnikom Klisurom i njegovim saradnicima. Vlada FBiH

L. S.

23.6.2021

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo boravila je danas u radnoj posjeti Fojnici, gdje je s načelnikom Sabahudinom Klisurom i njegovim saradnicima razgovarala o razvoju turizma na području te općine.


Razvojni projekti

Načelnik je upoznao ministricu s problemima s kojima se suočava Fojnica, ali i s razvojnim projektima. Naglasio je važnost lječilišta "​Reumal" za kompletan razvoj općine te zahvalio Vladi FBiH na pomoći dodijeljenoj ovoj ustanovi tokom pandemije koronavirusa.

U sklopu posjete, Đapo je posjetila i Javnu ustanovu za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje - lječilište "​Reumal".


Đapo je posjetila i Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici, u kojem se nalazi Ahdnama. Vlada FBiH

Direktor "Reumala" Alija Mukača upoznao je ministricu sa stanjem u ovoj ustanovi, dugovanjima koji u uvjetima pandemije dodatno otežavaju poslovanje, zatim planom restruktuiranja, te ostalim poduzetim aktivnostima kojima je cilj poboljšanje kvaliteta usluga i poslovanja lječilišta.

Đapo je naglasila da Fojnica ima ogroman potencijal za razvoj zdravstvenog turizma. Lječilište "Reumal" poznato je širom svijeta po svojoj ljekovitoj vodi, kao i izvanrednim doktorima i uslugom koja se pruža posjetiteljima.


Posjetila i Franjevački samostan

Federalna ministrica je posjetila i Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici, u kojem se nalazi Ahdnama, jedan od najvažnijih dokumenata o ljudskim pravima.

- Osmanski sultan Mehmed II Fatih je, nakon osvajanja Bosne, 28. maja 1463. godine, Ahdnamu predao fra. Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kao dokument kojim bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose sa javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.