NASTUPNA POSJETA

Turski ambasador u Banjoj Luci: Želimo povećati ekonomsku saradnju

Sa zvaničnicima RS smo razgovarali o poboljšanju stvari na turističkom planu, rekao je

Anadolija

23.6.2021

Današnja posjeta turskog ambasadora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Novoimenovani ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin danas je boravio u nastupnoj posjeti Banjoj Luci, gdje je održao niz sastanaka sa predstavnicima institucija bh. entiteta Repubika Srpska (RS) i Nusretom Abdibegovićem, muftijom Banjalučkim.

U prvoj posjeti Banjoj Luci Girgin je obišao gradilište Arnaudije džamije kao i Ferhat-pašinu džamiju u čijoj je obnovi učestvovala Republika Turska.

- Prije svega, želimo da na ekonomskom planu poboljšamo naše odnose i stoga smo obavili ove sastanke kako bi ti odnosi bili poboljšani i kako bi se desila što je moguće veća ekonomska saradnja i zato smo ovdje u Banjoj Luci i na svim sastancima danas - kazao je Girgin.

On je naglasio i da nastavljaju sa restauracijom zajedničkog kulturnog naslijeđa.

- U sastancima sa zvaničnicima RS smo razgovarali o poboljšanju stvari na turističkom planu, a pogotovo nakon što pandemija prestane i uticaj pandemije prestane na ovom području. Prije svega smo razgovarali o povećanju broja letova koji se dešavaju odavde za Tursku i iz Turske na ovo područje i smatramo da je povećanje broja letova i međusobnih putovanja jedna jako važna stvar - naglasio je Girgin.


Snažna podrška

Generalni konzul Republike Turske sa sjedištem u Banjoj Luci, Oguz Kilic rekao je da im je drago da su imali priliku ugostiti ambasadora Republike Turske.

- Još nismo uspostavili urede na ovom području, ali u što skorije vrijeme očekujemo da ćemo u potpunosti uspostaviti urede i početi sa radom. Kao generalni konzulat želimo da doprinesemo ekonomskim i kulturološkim te razvoju odnosa u turizmu na ovom području - naveo je Kilic.

Muftija banjalučki Abdibegović, nakon sastanka sa delegacijom Republike Turske rekao je:

- Nas u Banjoj Luci raduje svaka posjeta, a posebno smo obradovani nastupnom posjetom njegove ekselencije turskog ambasadora koji je došao i na ovaj način skrenuo pažnju i dao nam snažnu podršku i razumio našu potrebu. Mislim da nećemo biti nikada sami u ovom gradu i zato nas raduje da ćemo imati priliku ugostiti i druge i da ćemo moći sarađivati i raditi na obnovi povjerenja u ovom gradu, života i suživota svih njegovih građana - rekao je.

Girgin je posjetu započeo sastankom sa potpredsjednikom RS Ramizom Salkićem koji ga je upoznao sa stanjem i položajem Bošnjaka u tom bh. entitetu i procesima koji se odvijaju u entitetu, a koji su suprotni interesima građana i države BiH.

Kako je saopšteno iz kabineta potredsjednika RS-a Salkić je Girgina upoznao sa sistemskom diskriminacijom koja se provodi nad građanima ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, te ga zamolio da pomogne kroz Vijeće za implementaciju mira u BiH da se to prekine.

- Salkić je naglasio da su pitanja obrazovanja na maternjem bosanskom jeziku, zapošljavanja i nacionalne zastupljenosti u organima entiteta pitanja koja će u budućnosti odrediti broj Bošnjaka u ovom dijelu BiH - avodi se u saopštenju.

Potrebne promjene

Istakao je da je u entitetskim organima zaposleno 1,30 posto Bošnjaka, a po Ustavu entiteta RS, član 97, trebalo bi biti zaposleno po popisu iz 1991. godine, te da je u lokalnim administracijama stanje isto.

- Salkić je rekao da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, osim što su kršenje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu, su i anticivilizacijsko ponašanje, te ujedno predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti, jer podstiču mlađe ljude unutar srpskog naroda na radikalizaciju i neprijateljsko raspoloženje prema Bošnjacima što može, u doglednoj budućnosti, uzrokovati pojavu incidenata na vjerskoj i nacionalnoj osnovi - istakli su iz Salkićevog ureda

Salkić je zaključio da se trenutno stanje treba i mora promijeniti, jer je ono direktno suprotstavljeno Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin sastao se i sa Željkom Cvijanović, predsjednicom RS, a zatim i sa i Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a koji su mu zaželjeli dobrodošlicu.


Autoput Sarajevo - Beograd

Tokom sastanka sa predsjednicom RS-a razgovarano je o unapređenju saradnje RS i Turske u brojnim oblastima, sa posebnim akcentom na privredu i turizam.

- Tokom nastupne posjete ambasadora Turske, sagovornici su, u kontekstu jačanja ekonomskih veza, naglasili važnost otvaranja Generalnog konzulata Turske u Banjoj Luci, kao i realizacije velikih infrastrukturnih projekata poput izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo - navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednice RS i dodaje da je Cvijanović izrazila očekivanje da će saradnja sa institucijama RS u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Čubrilović je izrazio uvjerenje da će biti nastavljeni tradicionalno dobri diplomatski odnosi koji su važni za unapređenje saradnje između RS i BiH sa Republikom Turskom, posebno u oblasti privrede i turizma.

- Čubrilović i Girigin pozdravili su izgradnju autoputa, koji se realizuje uz podršku Republike Turske, a koji će na funkcionalniji način povezati Sarajevo i Beograd i omogućiti brži razvoj, stabilnost i bolju povezanost regiona - saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

U saopštenju se dodaje da su Čubrilović i Girgin konstatovali da postoji obostrani interes za brže jačanje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, saobraćaja i u drugim oblastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.