ILEGALNE MIGRACIJE

Satler: Nova humanitarna kriza na zimu, potreban snažniji angažman vlasti

Rekao da treba i dalje raditi na izgradnji i dodatnom jačanju kapaciteta, te ravnomjernijoj raspodjeli tereta migracija

Srna

Johan Satler

Foto: Agencije


Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je da će se na zimu desiti još jedna humanitarna kriza kada je riječ o migracijama.

- EU je snažno angažovana na pitanju migracija na zapadnom Balkanu i BiH. Uvjeren sam da ćemo i dalje pružati podršku, ali želimo da vidimo i snažniji angažaman domaćih vlasti - rekao je Satler novinarima nakon predstavljanja rada domaćih institucija u upravljanju migracijama održane u okviru diplomatskog dijaloga o mogućnosti međunarodne podrške za razvoj procedura u BiH da se nosi sa nelegalnim migracijama u BiH i EU.

Konstatujući da je određeni napredak u vezi sa upravljanjem migracijama učinjen, Satler je rekao da treba i dalje raditi na izgradnji i dodatnom jačanju kapaciteta, te ravnomjernijoj raspodjeli tereta migracija kako bi se izbjegla još jedna humanitarna kriza na zimu.

Prihvatni centar

On je dodao da Vijeće ministara u tom kontekstu treba da dodijeli Ministarstvu sigurnosti odgovarajuće kapacitete koji će omogućiti dalje upravljanje migracijama, što je jedan od zahtjeva EU.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara, Selmo Cikotić, rekao je da su skupu prisustvovali predstavnici velikog broja ambasada, međunarodnih organizacija, kao institucija iz BiH, općina i dva kantona u kojima je najizraženija migrantska kriza.

- Upravljanje migracijama je podignuto na značajno viši nivo u odnosu na stanje od prije godinu dana - rekao je Cikotić i naveo da je broj migranata znatno smanjen i da je sve kvalitetnija koordinacija svih učesnika u tom procesu.

Cikotić je dodao da je, uz podršku EU, Evropske komisije i velikog broja međunarodnih organizacija, u toku gradnja kampa Lipa, za koji je rekao da će biti vrsta modela za privremeni prihvatni centar za migrante ne samo u BiH, već u širem regionu.

Prevencija EU

Današnji skup organizovalo je Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara uz podršku austrijske organizacije.

Generalni menadžer "Hilsverka" Stefan Fric rekao je da ova organizacija u BiH sprovodi projekt koji je podržalo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije uz podršku najvećeg donatora Evropske komisije.

- Cilj ovog projekata je prevencija ilegalnih migracija na područje BiH i zapadnog Balkana i dalje u EU. Radimo prije svaga kroz jačanje kapciteteta u zemljama regiona, a pristup se temelji isključivo na potrebama - objasnio je Fric. 

NA VRH

Podijeli članak na