NEZADOVOLJSTVA

U Sarajevu danas protesti: Radnici traže povećanje plaća, doktori medicine i stomatologije usvajanje zakona

Mirnu protestnu šetnju s početkom u 11 održat će Savez samostalnih sindikata BiH

Sa ranijih protesta. Avaz

Piše: Fu. M.

24.6.2021

Savez samostalnih sindikata BiH i članovi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH održat će danas u Srajevu proteste.

Mirnu protestnu šetnju s početkom u 11 održat će Savez samostalnih sindikata BiH koji traže usvajanje zakona o minimalnoj plaći od hiljadu maraka. Također traže i da se u hitnu parlamentarnu proceduru  stave izmjene i dopune Zakona o radu, potom potpisivanje kolektivnih ugovora i uvezivanje radnog staža.

U 12 sati ispred Federalnog parlamenta članovi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH  traže da Vlada usvoji Zakon o reprezentativnosti, koji bi Sindikatu omogućio da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima o statusu doktora u zdravstvenom sistemu.

Shodno protestnoj šetnji Saveza samostalnih sindikata koja će se odvijati kolovoznim i pješačkim površinama ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića sutra će u vremenu od 11:00 do 16:00 sati doći do izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza.

Kako je navedeno iz GRAS-a, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren i odvijat će se na relaciji Ilidža – Željeznička stanica.

Linija 31e Vijećnica – Dobrinja polazit će sa terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – Pofalići saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linija 27e Drvenija – Hrasnica na relaciji Pofalići – Drvenija saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linije 15 Željeznička stanica – Buća Potok, 23 Željeznička stanica – Rajlovac i 23a Željeznička stanica – Reljevo Dom – Dobroševići i 18 Drvenija – Pofalići bit će preusmjerene ulicom Put života;

U vrijeme zadržavanja učesnika protesta ispred sjedišta Parlamenta FBiH, trolejbuska linija 103 Dobrinja – Trg Austrije bit će preusmjerena na okretnicu Jezero.

Druge autobuske linije koje djelimično prolaze ili presjecaju trasu kretanja kolone, saobraćat će sa kraćim zastojima ili manjim preusmjerenjima u skladu sa nalozima pripadnika MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.