PORUKE

Varhelji u Evropskom parlamentu o BiH: Retorika podjela mora stati, fokus moraju biti reforme

BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, naglasio je Varhelji

Oliver Varhelji. Twitter

Fu. M.

24.6.2021

Oliver Varhelji (Varhelyi), euvropski komesar za susjedstvo i proširenje tokom obraćanja pred Evropskim parlamentom, u sklopu debate o Izvještaju o napretku BiH za period 2019-2020 kazao je jučer kako je "Bosna i Hercegovina od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka EU, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju".

Podsjetio je kako je Komisija usvojila Mišljenje i Analitički izvještaj o aplikaciji BiH za članstvo u EU 2019. godine, definirajući 14 prioriteta koje je neophodno ispuniti prije otvaranja pristupnih pregovora, što je odobrilo i Vijeće EU.

- Kao što sam rekao političkim liderima BiH tokom protekle godine, mi u Komisiji smo spremni da pružimo status kandidata, pod uslovom da BiH također isporuči konkretne rezultate na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Držim svoje obećanje, ako lideri to učine, učinit ćemo i mi,” kazao je Varhelji.

Istakao je kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, naglasio je Varhelji.

Po pitanju vladavine zakona, komesar je istaknuo kako je nekoliko reformi na čekanju, a radi se o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i zakonima koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke.

- Dopustite mi da ponovim da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Retorika podjela posljednjih mjeseci treba prestati. Politički predstavnici se moraju fokusirati na neophodne reforme za oporavak od pandemije i na promjene koje očekuju građani Bosne i Hercegovine - zaključio je Varhelji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.