BUDUĆI VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit: Za mene i Bajdena sigurnost Evrope je sveta obaveza (ISPRAVLJENO)

Zločin u Srebrenici je nazvao monstruoznim genocidom, a spomenuo je da postoje i drugi zločini koji moraju ostati u kolektivnom sjećanju svih Evropljana

Kristijan Šmit. Agencije

Fu. M.

24.6.2021

Naši su prijatelji i partneri u Vašingtonu djelovali s evropskim državama i međunarodnom zajednicom u Dejtonu, u Evropi i za nju, kao što je predsjednik Bajden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao „svetom obavezom“, rekao je na samitu u Briselu Kristijan Šmit (Christian Schmidt), predstavnik CSU-a u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH.

- Dobro je da su se SAD vratile. Mi, Evropljani ćemo dati naš doprinos bilo na Baltiku ili Balkanu ili bilo gdje drugdje u Evropi i u evropskom susjedstvu - rekao je Šmit.

Napominjemo da smo prvobitno objavili da je Šmit kazao kako je za njega i Džoa Bajdena (Joe Biden), američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi, što nije tačno prenesena izjava.  

Šmit je u govoru povodom posljednjeg obraćanja Angele Merkel, njemačke kancelarke, zahvalio Merkel na njenom angažiranju u BiH i na zapadnom Balkanu, te je zahvalio i SAD na pomoći u uspostavljanju Dejtonskog sporazuma, prenose "Nezavisne novine".

- Ni 500 kilometara odavde žive ljudi u jednom predivnom dijelu Evrope koji sanjaju da budu dio Evrope, da žive u miru i da imaju šansu za bolji život. Ja ću 1. avgusta stuputi na dužnost visokog predstavnika u Sarajevu u BiH. Zahvaljujem kancelarki i Vladi Njemačke za pojačan interes i inicijative prema zapadnom Balkanu", rekao je Šmit. Dodao je da je svjestan težine zadatka koji prihvata, ali da će u te svrhe koristiti pametne alate koji su mu stavljeni na raspolaganje kroz Dejtonski sporazum.

Merkel se posljednji put obratila Bundestagu. Agencije

- Želim dati odlučujući doprinos da u regionu ne izbiju nestabilnosti i zato su mi na raspolaganju izvršne ovlasti ove kancelarije koja je I dalje potrebna", rekao je Šmit i dodao da je važna i politička prisutnost na ovoj poziciji, kako bi se na ovaj način zaštitio i teritorijalni integritet BiH, za koji je rekao da je kroz razne non pejpere proteklih mjeseci više puta dovođen u pitanje.

Zločin u Srebrenici je nazvao monstruoznim genocidom, a spomenuo je da postoje i drugi zločini koji moraju ostati u kolektivnom sjećanju svih Evropljana kao upozorenje.

- Ne samo zbog ovih užasnih iskustava, mi ne smijemo zaboraviti zapadni Balkan, taj ključni region Evrope, naš južni kampus raznolikosti. Naš pogled moramo usmjeriti ka tamo - rekao je Šmit.

Kao jedan od zadataka za dovođenje regiona u Evropu, Šmit je napomenuo da je potrebno izgraditi međustanice, kako članstvo u EU ne bi bilo utopija, već realnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.