OTKRIVAMO

Poznati detalji dogovora penzionera i Vlade FBiH: Evo koliko će novca dobiti

Ideja je da već uz julske penzije svi penzioneri dobiju novčanu pomoć i to svi oni koji žive na teritoriji BiH, pojasnio je Drljača

Penzioneri će u avgustu dobiti jednokratnu novčanu pomoć. Avaz

Piše: E. Halimić

24.6.2021

Svi penzioneri koji svoje penzije primaju preko Zavoda PIO FBiH, bez obzira na mjesto prebivališta dobit će jednokratnu novčanu pomoć, potvrdio je za portal "Avaza" federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

Kako nezvanično saznajemo, penzioneri bi trebali dobiti novčanu pomoć u iznosu od 100 do 120 KM.

- Postignut je dogovor s Udruženjem penzionera FBiH, a danas smo s njihovim predstavnicima održali sastanak. Na sastanku je bio i premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević, te direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić – pojasnio je ministar Drljača.

Dodao je da je usaglašen stav da penzioneri predlože modus u vezi isplate jednokratne novčane pomoći.

Drljača: Mislim da su i penzioneri zadovoljni. Avaz

- Ideja je da već uz julske penzije svi penzioneri dobiju novčanu pomoć i to svi oni koji žive na teritoriji BiH. Dakle ne samo u Federaciji. Različiti će biti iznosi, a u ovisnosti od visine penzije. Dakle dobit će svi, osim onih koji imaju najviše penzije u iznosu od 2.174 KM – istakao je Drljača.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH će morati usvojiti posebnu uredbu koja će biti pravni osnov za isplatu pomoći.

- To ćemo uraditi u narednih 10-15 dana, a kako bi stigli isplatiti pomoć uz julske penzije. Druga ideja je bila da se mijenja zakon, te da se ide na vanredno usklađivanje penzija. Ali mislim da je to bio previše dug put jer izmjene zakona moraju usvoji oba doma Parlamenta FBiH – naglasio je Drljača.

Ovom prilikom ministar je poručio da je sastanak završen u pozitivnom okruženju.

- Mislim da su i penzioneri zadovoljni ovom odlukom. Vlada FBiH će uvijek nastojati da pomogne penzionerima – zaključio je Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.