STAVOVI

Mašić: Maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS se mora zaustaviti

Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada FBiH moraju konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u, rekao je Mašić

L. M.

Mašić: Borba za prava djece povratnika u RS traje više od desteljeća

Foto: Arhiv


Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i bivši ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH, pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS. 

Tom presudom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju.

Istakao je da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desteljeća od kada se od strane SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava bosanski jezik.

Konkretne mjere

Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čelu sa Mašićem, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo osiguralo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH.

Ponovno odlučivanje

Po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, u septembru 2014. godine.

- S obzirom da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom predmet vratio Vrhovnom sudu RS-a na ponovno odlučivanje, za nadati se da će u ovom sudu ovaj put preovladati razum i pravda u odnosu na politikanstvo vladajućeg SNSD-a koji pod svojim uticajem uglavnom drži i kontroliše pravosudje u RS-u - rekao je Mašić.

Poručio je da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u.

Više o temi Damir Mašić

ZADUŽENJA
BiH odustala od kredita MMF-a
NA VRH

Podijeli članak na