UPOZORENJA STRUČNJAKA

Dr. Sabina Sarić: Ne izlazite na ove vrućine i pijte mnogo vode

Treba jesti i dosta svježeg povrća, dok voće smijete, ali u manjim količinama, navodi Sarić

Voda se mora piti. Avaz

Piše: Z. Karić

24.6.2021

Nakon što je toplotni val zahvatio našu zemlju, ljekari konstantno upozoravaju da se što manje izlazi napolje i da se pije što više tečnosti. Prema riječima doktorice Sabine Sarić, svi oni koji imaju zdravstvenih tegoba trebaju da potpuno izbjegavaju izlaganje suncu od 10 sati do 16 sati.

- Osobe sa zdravstvenim tegobama trebaju da borave u zatvorenim prostorima s klimatizacijom i nikako se ne smiju izlagati suncu. Također, djeca ne smiju izlaziti na ove vrućine. Moj savjet je uzimati jako puno tečnosti, a najbolja je voda – kaže dr. Sarić.


Dr. Sarić: Jesti svježe povrće. Arhiv

Doktorica navodi da one osobe koje moraju izaći na ovu vrućinu obavezno imaju pokrivenu glavu, pogotovo ako borave na otvorenom. Naime, postoji opasnost od toplotnog udara i sunčanice.

- Hidriranje, hidriranje, hidriranje - jer je to jako važno. Voda se mora piti. Također, treba jesti i dosta svježeg povrća, dok voće smijete, ali u manjim količinama, tj. jednu šaku dnevno i to ono voće koje sad trenutno sazrijeva. Meso nikako, kao i tjesteninu i hljeb. Ponavljam pijte vodu – istakla je dr. Sarić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.