PROMOCIJA DOKTORA NAUKA

U Narodnom pozorištu održana svječanost povodom promoviranja doktora nauka

Uspjeli su uprkos, a ne zahvaljujući okolnostima

S. Š.

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je upriličena ceremonija promoviranja 71 kandidata na čast doktora nauka/umjetnosti.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 71 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka i umjetnosti.

- Nemojte nikada odustati jer istinski naučnik i intelektualac je onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećih. Nemojte zaboraviti svoj Univerzitet u Sarajevu jer on je jak onoliko koliko je jaka njegova unutrašnja snaga, a ta unutrašnja snaga ste upravo vi - doktoranti i doktorantice - rekao je na početku svog obraćanja prisutnima prof. dr. Rifat Škrijelj. 

Osvrnuo se i na pandemiju i teške uvjete pod kojima su kandidati i kandidatkinje branili svoje doktorske disertacije. Istakao je kako Evropa i svijet imaju uhodane puteve kojima naučnici ili znanstvenici koračaju na tom putu do zvijezda, a zvijezde su njihova otkrića. 

U čast promoviranja kandidata i kandidatkinja, prisutnima se obratila i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika-Mehmedović.

- Ovom promocijom se pokazuje veliki značaj nauke i naučnog istraživanja, naročito u ovim teškim vremenima pogođenim globalnom pandemijom. - poručila je ministrica Husić-Mehmedović. 

Ceremonija uskraćena za doktore i doktorantice umjetnosti

Prof. dr. Rifat Škrijelj iskoristio je ovu priliku naglasivši kako je ove godine, promocija na čast doktora nauka uskraćena za doktorante i doktorantice umjetnosti jer još uvijek na Akademijama Univerziteta u Sarajevu treći ciklus studija, odnosno doktorski studij, nije zaživio. 

- Ovom prilikom to naglašava, kao moralnu i materijalnu obavezu Univerziteta u Sarajevu na čelu sa Rektoratom i svim njegovima tijelima. Krajnji rok za pokretanje doktorskih studija na našim Akademijama je ova akademska godina kako bismo uvijek promovirali doktore nauka i doktore umjetnosti - poručio je rektor UNSA. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na