HRVATSKI POLITOLOG

Davor Gjenero za "Avaz" o rezoluciji Evropskog parlamenta: Koncept konstitutivnih naroda je neprihvatljiv za EU

Problem je u tome što hrvatska politika zanemaruje temeljni politički rezon, a to je njen interes da BiH bude jedinstvena, cjelovita i funkcionalna država, poručio je Gjenero

Gjenero: Evropskoj uniji je stalo da se provede takva reforma izbornog zakonodavstva. Arhiv

Piše: E. Halimić

24.6.2021

Teško je razumjeti upornost hrvatskih europarlamentaraca u pokušaju da u Rezoluciju Evropskog parlamenta „upakiraju“ koncept konstitutivnih naroda, kazao je za portal "Avaza" politolog iz Hrvatske Davor Gjenero.


Više puta rečeno

- Ne razumijem jer jednostavno što je Hrvatskoj već višekratno, ne samo stavom njemačkog Parlamenta, rečeno da koncepcija koju zastupa Dragan Čović ne može dobiti potporu evropskih institucija – poručio je Gjenero.

Dodao je da Evropskoj uniji je stalo da se provede takva reforma izbornog zakonodavstva, ali i potrebne ustavne promjene, koje će omogućiti izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci.


Presude valja poštovati i izvršavati

- Presude valja poštovati i izvršavati, a ne raspravljati o tome da suci nisu razumjeli kontekst i pokušavati izbjeći njihovo provođenje. Okvir za provođenje ove presude može biti osnovica „Aprilskog paketa“ i u tom kontekstu političke klase u BiH moraju naći rješenje. Problem je u tome što to rješenje zadire u "stečena prava" onih koji sistemski dovode u pitanje cjelovitost i funkcionalnost BiH – smatra Gjenero.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što hrvatska politika zanemaruje temeljni politički rezon, a to je njen interes da BiH bude jedinstvena, cjelovita i funkcionalna država. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.