GUŽVE ODLAZE U PROŠLOST

Dobra vijest za vozače: Crnaja od sutra u podne otvorena za dvosmjerni saobraćaj

Završena je prva i najteža faza radova, kaže Pravdić

Crnaja danas: Zahtjevna rekonstrukcija. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

24.6.2021

Tunel Crnaja na magistralnoj cesti M-17 od sutra u podne biti će otvoren za dvosmjerni saobraćaj. Naizmjenično saobraćanje, zbog nastavka građevinskih radova, odvijat će se u vremenu od 20 do pet sati.

Ovo je za „Avaz“ potvrdio Ljubo Pravdić, direktor JP „Ceste Federacije BiH“, naglasivši kako su u saradnji sa izvođačem radova „HP Investing“ uspjeli ubrzati proces te osigurati dvosmjerni promet i prije planiranog roka, 1. jula.


Tunel Crnaja u dužini od 550 metara označen je kao svojevrsna crna tačka. M. Smajkić

- Praktično, završena je prva i najteža faza radova u sklopu ove iznimno zahtjevne rekonstrukcije. I, evo, učinili smo sve da osiguramo uvjete za dvosmjerno prometovanje u ovom razdoblju godišnjih odmora - rekao nam je Pravdić.

Radovi u ovoj fazi odnosili su se na iskopavanje podnožnog svoda i njegovo betoniranje, proširenje sekundarne obloge, a urađen je i dio drežanog sistema za odvod vode.

Saobraćajne gužbe odlaze u zaborav. M. Smajkić

Tunel Crnaja u dužini od 550 metara označen je kao svojevrsna crna tačka. Izgrađen je šezdesetih godina dvadesetog stoljeća na terenu sa ozbiljnim geološkim i hidrogeološkim problemima zbog postojanja aktivnog klizišta, što su ujedno i razlozi lošeg stanja kolovozne konstrukcije, tunelske obloge, smanjenog gabarita svijetlog profila i kao takav duže vrijeme je predstavljao ozbiljnu prijetnju.

Ukupna vrijednost ugovornih radova iznosi 12,8 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.