GODIŠNJICE

Međugorje 40 godina živi širom svijeta

To je jedan biblijski znak, znak u vremenu, presretni smo, kaže Vasilj

Piše: M.Sm.

25.6.2021

Međugorje danas - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Međugorje danas proslavlja 40.godišnjicu Gospinih ukazanja. U odnosu na lanjsku godišnjicu, kada je ovo svetište bilo pusto, slika Međugorja danas je bitno drukčija.

Već jučer se u ovo hercegovačko mjesto počela slijevati rijeka hodočasnika.Iz brojnih hercegovačkih mjesta vjernici su stigli pješice, a mnogi od njih su hodočastili.

- Ovo je nešto što smo čekali i dočekali. To je jedan biblijski znak, znak u vremenu i znak za Međugorje koje 40 godina živi diljem svijeta. Evo, možete se osvjedočiti koliko je došlo hodočasnika i zaista smo sretni da nakon godinu i po velike pauze i epidemije imamo ovakvu sliku u Međugorju na ovaj veliki jubilej -kazao nam je Željko Vasilj, voditelj Turističke zajednice Međugorje.

Uvijek se čovjek brine

Među hiljadama hodočasnika su i oni iz Španije, Poljske, Ukrajine, Slovačke, Mađarske, ali i Kine, Koreje, SAD-a...

- Stigli su nam iz više od 20 država svijeta. Danas će doći veliki broj njih iz naše zemlje, ali i Hrvatske, tako da će to večeras na misi u 19 sati biti jedna veličanstvena prigoda  da se zahvali Bogu i Gospi za sva djela koja nam ovdje darovala-dodao je Vasilj.

Kolinu Nikazi (Colin Nykaza) nije bilo teško doputovati iz SAD-a, iz Njujorka kako bi prisustvovao 40.godišnjici. Čim su se, rekao nam je, granice otvorile, poželio je doći u Međugorje.

- Četrdeseta je godišnjica naše Gospe. Volim Gospu mnogo i morao sam doći da budem danas tu-kazao nam je Nikaza.

On je jedan od rijetkih koji je danas u Međugorju nosio masku.

- Da, nosim masku danas, ima mnogo više ljudi ovdje, uvijek se čovjek brine, ali vjerujem u Boga i ako dobijem koronu, dobio sam je, to je to- istakao je on.

Dolazili više puta

Slavica Zeljko je u Međugorje stigla iz Rijeke u Hrvatskoj. Iako je do sada, kako nam je kazala, dolazila više puta, ipak, ovo joj je prvi dolazak nakon pandemije i, stoga, nije krila radost.

- Iznenadio me ovoliki broj ljudi, to nisam očekivala i, uistinu, sretna sam zbog toga. Meni je Međugorje posebno. Ja vam to ne mogu izreći koliko sam ispunjena ovdje - ispričala nam je Zeljko.

Iz Novog Travnika sa suprugom je na hodočašće došao Ivica Blažević.

- Neki dan sam čitao da je Međugorje bosanski Lurd i vjerujem u to. Ovo je posebno mjesto za okrepljenje duše i tijela, nešto najljepše što vjernik može doživjeti- kazao je Blažević.

Ante Kozina, tajnik Udruženja hotelijera, turističkih radnika i privatnih iznajmljivača rekao nam je da je presretan zbog današnje slike Međugorja.

- Ovo je svojevrsni jubilej i u Bibliji veliki broj, a mi smo ispunjeni što je nakon 18 mjeseci Međugorje oživjelo - kazao nam je on.

Sveta stolica

Centralni događaj je misa s početkom u 19 sati, a prethodit će joj, po prvi put, procesija s Podbrda, mjesta  na kojem se, kako se to navodi, Gospa prvi put ukazala do crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Šestero mladih iz Međugorja, prije 40 godina, prema vlastitom kazivanju su na brdu Crnica u predjelu Podbrda vidjeli Gospu. Od tada do danas  Međugorje je svetište Kraljice mira.

Sveta Stolica Gospina ukazanja u Međugorju još nije priznala.

Odlukom pape Franje, 31.maja 2108.godine, Henrik Hoser (Henryk), varšavsko-praški  nadbiskup imenovan je apostolskim vizitatorom sa posebnom ulogom za župu Međugorje. Hoser neće, zbog zdravstvenih problema, kako smo danas saznali prisustvovati ovoj godišnjici i trenutno se nalazi u Poljskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.