KOMENTAR

Akademik Slavo Kukić za "Avaz" o rezoluciji EU o BiH: Šamar zapadnim susjedima

Kukić kaže da je "rezolucija i indikator politike Hrvatske prema BiH – da čak i institucije EU koristi kako bi svoja rješenja jednoj suverenoj zemlji nametala kao njezina vlastita"

Kukić: Rezolucija EP je povod i za likovanja i u BiH. Arhiv

Piše: M. Aščić

25.6.2021

Rezolucija Evropskog parlamenta je najzorniji dokaz što Evropa misli o odnosu individualnog i kolektivnog, građanskog i nacionalnog – i šamar zapadnim susjedima s pozicije evropskih vrijednosti, rekao je danas za "Avazov" portal akademik Slavko Kukić, komentirajući njeno jučerašnje usvajanje.

Kukić kaže da je "rezolucija i indikator politike Hrvatske prema BiH – da čak i institucije EU koristi kako bi svoja rješenja jednoj suverenoj zemlji nametala kao njezina vlastita"

-  I da je, umjesto evropskim vrijednostima, i sama sve bliže trendovima koji su karakteristični za evropske desničarske režime, Mađarsku i Poljsku posebice – tim prije jer to nisu vrijednosti samo HDZ i njemu sličnih nego i onih koji se predstavljaju nositeljima hrvatske lijeve političke ideje. S druge strane, i ovo iskustvo, kao i mnoga u prethodnih šest-sedam godina, dodatno osnažuje pitanje tko je istinski kreator hrvatske vanjske politike – zvanične hrvatske državne strukture ili HDZ BiH i Dragan Čović. A sve upućuje da ovo drugo ne treba isključivati. Da su, dakle, tri mandata u hrvatskom Saboru, koje Čović osigurava u BiH, adut pred kojim ramena sliježe i vladajuća hrvatska politička kasta bez obzira na cijenu koju zbog toga i sama mora platiti - kaže Kukić.

Na koncu, kaže Kukić, rezolucija EP je povod i za likovanja i u BiH – dokaz da konstitutivnost naroda nije na fonu evropskih vrijednosti i da je treba sahraniti. 

 - To može donijeti pokoji glas u biračkom tijelu, ali ne može biti i u funkciji integriranja BiH. Jer, konstitutivnost je, zaludu sve rezolucije ovog svijeta, ustavna kategorija i moguće ju je promijeniti samo procedurom koju propisuje Ustav BiH. Izvan toga, talasanje na krilima priče o konstitutivnosti može samo dodatno dezintegrirati BiH, a nikako biti izvor njezinog jačanja i kao države i kao društva - smatra Kukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.