REAKCIJE

Puhovski za "Avaz": Komšić je povod za zaoštravanje nacionalističke retorike u Hrvatskoj

Komšić paradira s time da ne želi biti predstavnik značajnog dijela hrvatskog korpusa

Žarko Puhovski. Arhiv

Piše: D. Hadžović

25.6.2021

Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski u razgovoru za "Avaz" prokomentirao je izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je jučer usvojio Evropski parlament. Puhovski navodi da rezolucije same po sebi nisu naročito važne, ali mogu biti važne poruke koje nose.


- To nije neposredno naročito politički važno. Te rezolucije su dokumenti koji se masovno proizvode, ali može biti važno ako upozorava na promjenu trenda. Hrvatska je postigla prošle sedmice veliki uspjeh u NATO-u, sad je doživjela neuspjeh u Evropskom parlamentu jer se tu nije radilo o državama koje se mogu uvesti u realnu politiku, nego se tu radi o ljudima koji su različito orijentirani i koje ne možete ucjenjivaTI. To neće utjecati na promjenu hrvatske politike prema BiH, smatra Puhovski.

Glavni problem

Po pitanju većeg angažmana SAD i Evropske unije u BiH, Puhovski navodi da naša država sama konstantno priziva da strane sile interveniraju u njoj.


- Godinama govorim istu stvar, promjene u BiH su moguće samo ako SAD natjera predstavnike svih naroda da sjede sedam dana u nekom zatvorenom prostoru i dogovore neki novi sporazum, uz obećanje da će predsjednik SAD doći na svečano potpisivanje. Ali to je nerealno kao i prvi put kad sam počeo o tome govoriti prije deset ili petnaest godina, a ja ne vidim drugi način promjene jer glavni problem je u Bosni i Hercegovini, ona sama proizvodi politički vakum i to je nešto što doslovno poziva drugu da ulaze u tu zemlju, iz Zagreba, Beograda, Ankare, Moskve, Brisela ili Vašingtona, a oni svi koji tu dolaze, dolaze sa svojim interesima i ciljevima koji onda vide BiH kao materijal ili objekt za eksperimente, navodi Puhovski.

Nacionalistički pristup

Puhovski navodi da Željko Komšić predstavlja jedan od glavnih razloga narušenih odnosa BiH i Hrvatske posljednjih godina.


- Komšić je povod za zaoštravanje nacionalističke retorike u Hrvatskoj i on svjesno radi da to tako bude i dok god postoji neko ko na takav prevarantski način funkcionira u politici kao Komšić, vi ne možete očekivati da se u Hrvatskoj dovede u pitanju nacionalistički pristup prema BiH, jer oni će uvijek reći, pa gledajte, oni u BiH imaju svoje predstavnike, a mi nemamo. A Komšić paradira s time da ne želi biti predstavnik značajnog dijela hrvatskog korpusa, i to u Zagreb dolazi kao idealan materijal za jačanje hrvatskog nacionalizma, što ne znači da on ne bi postojao i bez njega, ali s njim je puno teže se s tim nacionalizmom u Hrvatskoj boriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.