RIJEČ STRUKE

Dr. Abel Baltić za "Avaz": Savjeti vozačima koji kreću na put po velikim vrućinama

Ako idu na dalja putovanja, prije izlaska iz vozila 15-20 minuta moraju klimu podesiti vanjskoj temperaturi

Vozači moraju imati dovoljno pitke vode. Ilustracija

Piše: Z. Karić

25.6.2021

Vozači koji po velikim vrućinama kreću na put moraju znati nekoliko pravila kako bi izbjegli toplotni udar koji može dovesti do težih posljedica. Prema riječima dr. sci. med. Abela Baltića, specijaliste interne medicine, obavezno sa sobom moraju imati dovoljno pitke vode.

- Ako već moraju krenuti na put, neka kreću ranije, prije izlaska sunca. Obavezno ponijeti dovoljno vode, ali hladne. Moraju što češće praviti pauze koje ne bi trebale biti duže od pet minuta. Također, ako koriste klimu, ona mora biti podešena pet stepeni niže od vanjske temperature – kaže dr. Baltić.


Dr. Baltić: Važno je da znaju da prije polaska na put moraju jesti laganu hranu. Arhiv

On ističe i to da, ako vozači idu na dalja putovanja, prije izlaska iz vozila 15-20 minuta moraju klimu podesiti vanjskoj temperaturi. Ako to ne urade, postoji mogućnost da prilikom izlaska iz vozila dožive toplotni udar koji može biti fatalan.

- Važno je da znaju da prije polaska na put moraju jesti, ali da to budu laganiji obroci. Moj savjet su voće i povrće, ništa začinjeno ili masno. Opasno je na put kretati praznog želuca, dok je vani 40 stepeni. Treba znati da vrućina obara krvni pritisak, što može izazvati nesvjesticu i dovesti do nesreće – napominje dr. Baltić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.