AVAZ SAZNAJE

Sud BiH produžio pritvor uhapšenim Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, odbijena Alisina žalba

Tužilaštvo BiH jučer je najavilo da će za 25 biti okončana istraga i podignuta optužnica u predmetu „Dženan Memić“

Dupovac i Mutap. Avaz

Piše: Miralem Aščić

25.6.2021

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i produžio još za 25 dana pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenima za krivična djela pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje u slučaju Dženan Memić, saznaje "Avazov" portal.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog toga što bi njihovo puštanje izazvalo uznemirenost građana.

Osim toga, Sud je odbio žalbu advokata uhapšene Alise Mutap i Muamera Ožegovića na odluku da im se odredi pritvor.

Tužilaštvo BiH jučer je najavilo da će za 25 dana biti okončana istraga i podignuta optužnica u predmetu „Dženan Memić“.

Zijad Mutap je otac Alise Mutap, koja je bila s Dženanom u Velikoj aleji u trenutku kada je napadnut na Ilidži, a Hasan Dupovac je bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo. Oni su uhapšeni prije pet mjeseci.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je jučer napomenuo da se radi o organiziranoj grupi u kojoj su, osim Mutapa i Dupovca, i policajac Josip Barić, Alisa Mutap i Muamer Ožegović, koji su u pritvoru, te pripadnici DKPT-a Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović, koji se brane sa slobode.

- Oduzeto je 20 mobilnih uređaja, kao i veći broj laptopa, računara, SIM kartica korištenih u izvršenju krivičnih djela. Putem mobitela komunicirali su međusobno i s ostalima - kazao je Hasanspahić.

Dodao je da je oduzet i hard disk na kojem su zabilježeni rezultati videonadzora hotela “Crystal” na Ilidži. Recepcioner Ožegović se sumnjiči da je izbrisao snimke na kojima se vidi prolazak Alise Mutap i Dženana Memića kroz Veliku aleju.

- Od 16 kamera izbrisani su snimci koji bilježe ulaz od 8. do 11. februara 2016. godine. Svi drugi snimci su ostali. Svjedoci govore da je u Veliku aleju ušlo i vozilo Zijada Mutapa. Kazali su da su snimke pregledali i nakon nestanka struje te ih predali Ožegoviću, koji ih je izbrisao. Izdata je naredba za vještačenje hard diska, izuzetih mobitela, SIM kartica i računara - kazao je tužilac Hasanspahić.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.