BIJELJINA

Kapitalni projekt u Semberiji: Planira se početak gradnje, a eksproprijacija zemljišta još nije završena

Investicija na koju se čeka sedam godina

Piše: Lj. Ljubojević

26.6.2021

Kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan 13,8 miliona marak. AVAZ

Drinski nasip u Semberiji, na čiju se izgradnju čeka sedam godina, ponovno je u središtu pažnje.

Početak izgradnje prve faze drinskog nasipa, jedne od najvećih investicija u oblasti vodoprivrede na području Semberije, planiran je za drugu polovinu ove godine, iako još uvijek nije završena eksproprijacija zemljišta na području Janje, koje bi bilo obuhvaćeno trasom drinskog nasipa.


Udvostručena cijena

Bez obzira na to što im je prvobitno bila ponuđena cijena od dvije KM po metru kvadratnom zemljišta, koja je u međuvremenu i udvostručena, mještani Janje kažu da problem nije u novcu, već u činjenici da bi planiranom trasom novog nasipa bilo obuhvaćeno najplodnije zemljište.

Nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine osiguran je i kredit Svjetske banke za ovu investiciju, ali izgradnja drinskog nasipa još uvijek nije krenula s mrtve tačke. Uvjet Svjetske banke je bio da niko ne smije biti oštećen u poslu eksproprijacije zemljišta.

U preduzeću “Vode Srpske” najavljuju da će uskoro objaviti javni poziv za izbor izvođača radova na prvoj dionici drinskog nasipa u dužini od 2,2 kilometra u Janji, posao vrijedan oko 1,6 miliona eura, dok u nadležnom gradskom odjeljenju kažu da nemaju dovoljno novca za isplatu oko 160 planiranih parcela, koje bi ušle u postupak eksproprijacije.

Bogdan Tadić, službenik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, izjavio je da na toj stavci imaju planiranih oko 700.000 KM te da su ta sredstva nedovoljna za isplatu svih planiranih parcela za eksproprijaciju. Inače, procjenjuje se da je ovaj kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan 13,8 miliona maraka.

Azem Aletović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja, kaže da mještani i ne postavljaju toliko pitanje novca za zemljište, koliko brinu o gubitku najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta koje za njih nema cijenu.


Javni interes

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta Republika Srpska (RS), kazao je da će prva faza nasipa, od ušća rijeke Janje do vodoustave na kanalu Dašnica, biti finansirana kreditom Evropske investicione banke.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković najavio je i mogućnost proglašenja javnog interesa za zemljište koje bi bilo obuhvaćeno eksproprijacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.