AVAZ SAZNAJE

U liječenje Bogića Bogićevića zbog bolova u nozi uključen i ortoped

Prije osam dana hospitaliziran u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zbog komplikacija sa dijatebetesom

Bogić Bogićević. Agencije

Piše: A. Aljimi

25.6.2021

Nakon što je 17. juna ove godine zbog komplikacija sa dijabetesom primljen u Opću Bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, bh. političar Bogić Bogićević danas je osjetio bolove u nozi te je u tim ljekara koji ga liječe uključen i ortoped, saznaje portal "Avaza".

Terapijske mjere

Kako saznajemo, zdravstveno stanje Bogićevića je stabilno i ljekari preduzimaju terapijske mjere da bi mu se sanirali bolovi. Doktori su optimistični i nadaju se vrlo brzom oporavku Bogićevića koji je jako popularan među građanima Sarajeva i BiH.

Inače, Bogićević je rođen 15. maja 1953. u Ugljeviku. Poznat je po tome što je kao posljednji član Predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine imao važnu ulogu u događajima vezanima za raspad Jugoslavije.


U Predsjedništvo SFRJ je izabran neposredno pred uvođenje višepartijskog sistema, ali u vrijeme kada se vladajući Savez komunista BiH okrenuo reformama. Bogićević je u Predsjedništvu SFRJ nastojao zastupati službeno stajalište BiH o tome da se zajednička država sačuva kroz kompromisno redefiniranje njenog ustavnopravnog poretka. Tokom 1990. je izabran za predsjednika Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Zbog svojih je stavova, međutim, došao u sukob sa Slobodanom Miloševićem i vodstvom JNA, te je upravo njegov glas u martu 1991. spriječio uvođenje vanrednog stanja u SFRJ.

Cijeli period agresije na BiH proveo je u Sarajevu

Nakon izbijanja rata u Sloveniji se sa svojim makedonskim kolegom Vasilom Tupurkovskim sudjelovao u pregovorima o puštanju zarobljenih pripadnika JNA. U jesen 1991. se neformalno povukao iz Predsjedništva.

Cijeli period agresije na Bosnu i Hercegovinu proveo je u Sarajevu.

U narednom periodu, bio je poslanik u parlamentu i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.