NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Sidran u Prištini: Ono što je u našim narodima najljepše, nastalo je iz rana

U mojoj jednoj knjizi ima misao koja u prvi mah nije baš lako razumljiva. Ona kaže ovako: "Nije teško napisati dobru pjesmu, dobru poeziju, teško je preživjeti razloge za nju"

Sidran u Prištini primio nagradu za životno djelo. Printscreen

N. Aj.

26.6.2021

Bosanskohercegovački pisac Abdulah Sidran ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”.

Sidran je na društvenim mrežama objavio video sinoćnje ceremonije dodjele nagrade, te on na binu izlazi u 40. minuti, a njegov "Zapis u čudu" je intepretiran uz violončelo.

Nagradu za životno djelo mu je uručio Bujar Demjaha, rektor Koledža AAB-a, nakon čega je Sidran održao emotivni govor.

Bilo bi me mnogo sramota da sjedim u ovakvim trenucima, nije mi lako ni stajati jer sam uistinu pobjegao nedavno s respiratora i te se smatra medicinskim čudom.

Ali Podrimja, moj prijatelj, neka je mir njegovoj duši, svoje najbolje pjesme i knjige napisao je nakon ogromnog gubitka u porodici, kada mu je umro sin. Mi smo kao prijatelji generacijski, ne samo ja nego mnogi iz bivše države Jugoslavije, sudjelovali u njegovom bolu kao da je dio naših vlastitih porodica doživio veliki i teški gubitak.

U mojoj jednoj knjizi ima misao koja u prvi mah nije baš lako razumljiva. Ona kaže ovako: "Nije teško napisati dobru pjesmu, dobru poeziju, teško je preživjeti razloge za nju". U toj rečenici kao da stoje cijeli naši životi i naš književni opus i djelo i djelo mog brata Alija označeno je tom rečenicom.

Ljudi obično misle da svaka školjka s dna mora izvađena ima u sebi biser. A nema svaka školjka biser. Biser u sebi ima samo ona školjka koja doživjela spoljašni mehanički udar, doživjela tešku ranu na svom tijelu i da bi ona tu ranu zaliječila luči takav sekret koji se kasnije pretvara u biser.

Naši talenti rođeni su iz jedne suze, naši biseri su nastali iz naših rana i ja to hoću da svi ovdje razumijemo i kao istinu koja se odnosi na pojedinca i kao istinu koja se odnosi na naše narode, naše kolektivitete. Ono što je u njima najljepše, nastalo je iz rana naših naroda i naših ljudi. I nadamo se da će aktualne rane koje imamo i kroz koje prolazimo u buduće vrijeme dati divne i prekrasne bisere koji će biti ponos naroda.

Hvala svima. Zbilja sam večeras sretan čovjek - kazao je Sidran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.