KORONAVIRUS

Svijet u strahu, nova vrsta stigla u Hrvatsku: Delta soj na granici BiH

Nova varijanta će donijeti još jedan val ekonomskih posljedica. Svaki novi soj je infektivniji i agresivniji od prethodnog, kaže Nakaš

Piše: Al. Bajramović

26.6.2021

Oboljeli od delta varijante žale se na glavobolju, temperaturu.... Ilustracija

Delta soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku i pitanje je dana kada će se pojaviti i u BiH. Radi se o soju porijeklom iz Indije, koji se velikom brzinom širi svijetom, a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da postaje globalno dominantna varijanta infekcije COVID-19.


Alfa ili delta

Kako bi se izbjegla stigmatizacija država u kojima su otkriveni, Svjetska zdravstvena organizacija je odlučila da se sojevi koronavirusa od 1. juna nazivaju slovima grčkog alfabeta.

Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a od alfe je opasniji zato što se brže širi.

Britanske zdravstvene službe utvrdile su da je rizik od zaraze unutar domaćinstva 60 posto veći.


Nakaš: Potrebno vrijeme. Arhiv

- Načelno, svaki novi soj je infektivniji i agresivniji od prethodnog. Sada je veoma bitno da utvrdimo koliko nas od ovog i budućih mutiranih sojeva štite vakcine koje smo dobivali. Da bismo to znali, potrebno je vrijeme - kaže infektolog Bakir Nakaš.

Kao i dosadašnji, delta soj sa sobom nosi i opasnosti po ekonomiju, a Institut za ekonomska istraživanja (IFO) iz Minhena upozorio je da bi mogao nanijeti ogromnu štetu njemačkoj i svjetskoj privredi.

Kada se posljedica novog vala pribojavaju ekonomisti u svijetu, nije teško pretpostaviti kako bi to utjecalo na bh. ekonomiju.


Plaćaju ceh

Koja god nevolja naiđe, alfa ili delta, ona pogađa privredu, tvrdi prof. dr. Aleksa Milojević, ekonomski analitičar iz Bijeljine. Svaki val pandemije vodi ka rastu troškova.

- Veliki se uvijek izvuku, a mali plaćaju ceh. Naši i njihovi dugovi nisu isti, jer nije isto kada dugujete sami sebi ili kada imate dug prema drugome. Evropske zemlje svoje probleme rješavaju deficitarnim finansiranjem, potrošnjom izvan budžeta, a pare ostaju unutra. Kod njih se to može završiti povećanom inflacijom i preraspodjelom na bazi inflacije. Oni se ne zadužuju kod MMF-a, već kod Evropske centralne banke, sami kod sebe, isto kao mi prije rata kod Narodne banke Jugoslavije. To se pretvori u inflaciju u kojoj neko plati mali ceh, ali sva dobra ostaju tu. U BiH je sada drugačije. Nama je jedini izlaz povećano zaduživanje putem kredita, što u našem slučaju predstavlja odliv sredstava i daljnje siromašenje - dodaje Milojević.



Milojević: Velike ekonomije se izvuku. Arhiv

Izrael vraća maske, Sidnej se ’zaključava’

Svijet se, čini se, prerano opustio. Neke države ponovo uvode epidemiološke mjere kako virus ne bi izmakao kontroli. Tako centar Sidneja i neka od gradskih predgrađa ulaze u jednosedmično strogo „zaključavanje“, dok se vlasti bore da zadrže pod kontrolom novi val veoma zarazne varijante koronavirusa - delta.

Ministarstvo zdravlja Izraela ponovo je uvelo obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru poslije nedavnog broja rasta infekcija koronavirusom, što se, također, pripisuje širenju delta soja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.