PISMO SOCIJALISTIMA

Magazinović: Pojedini socijaldemokrati iz Hrvatske pokušavaju nametati neevropske vrijednosti u BiH

Funkcioner SDP-a je istakao da je dobar osjećaj biti socijaldemokrata u BiH

D. H.

Saša Magazinović

Foto: Avaz


Šef kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član predsjedništva Partije evropskih socijalista Saša Magazinović uputio je pismo predsjednici S & D grupe u Evropskom parlamentu povodom usvajanja Rezolucije o BiH.

Opasne politike

Magazinović se zahvalio socijaldemokratskim zastupnicima u Evropskom parlamentu i njihovoj podršci usvajanju rezolucije.

- Iako stavovi naše političke porodice i vrijednosti za koje se zalažemo nikada nisu bili upitni, ipak osjećam potrebu da se, kao član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iskreno zahvalim Vama i članovima S&D grupe u Evropskom parlamentu na odnosu prema mojoj državi u slučaju nedavnog izjašnjavanja o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, piše Magazinović.

Magazinović je istakao da je  dobar osjećaj biti socijaldemokrata u BiH, znajući da je politička grupacija kao što su evropski socijaldemokrati glasala za Rezolucije te na taj način odbranili evropske vrijednosti.

- Jasno nam je svima da širom Evrope jačaju stranke, organizacije i pojedinci koji nastoje nametnuti politike kojima pokušavaju da nas podjele i dominantnim učine vrijednosti koje smo nekada davno u našoj antifašističkoj borbi već jednom pobijedili. Te politike koje smatraju da svi građani ne trebaju biti jednaki i koje umjesto čovjeka u fokus pokušavaju staviti etničke grupe, opasne su za svaki prostor gdje imaju snagu, ali i za Evropu u cjelosti, navodi Saša Magazinović.

Insistirati na vrijednostima

Magazinović kaže da je danas više nego ikada, potrebno da socijalisti i socijaldemokrate insistiraju na jednakosti, pravdi i solidarnosti, vrijednostima na kojima su zasnovana progresivna društva kakvo treba postati i bosanskohercegovačko.

- U periodu ispred nas, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa ozbiljnim izazovima kroz proces izmjene Ustava i Izbornog zakona. Usvajanjem Rezolucije o Bosni i Hercegovini, ali i odbijanjem amandmana čiji je cilj bilo postavljanje temelja za podjelu Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, pomogli ste mnogo. Žao mi je što je u pokušaju nametanja neevropskih vrijednosti učestvovalo i nekoliko poslanika iz Hrvatske koji pripadaju našoj grupaciji, ali mi je drago da je većina to prepoznala i svojim glasanjem jasno poručila šta misli o tome, poručuje zvaničnik SDP-a.

NA VRH

Podijeli članak na