SKANDALOZNO

Dodik pisao UN-u zbog Bisere Turković: Nema ovlaštenje da govori u Vijeću sigurnosti

U pismu je navedeno da je Vijeće sigurnosti UN-a jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika

Fu. M.

Milorad Dodik

Foto: Avaz


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Vijeću sigurnosti UN-a.

U pismu tvrdi da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Inck (Inzko).

- Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministrica Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN-u Svena Jirgensona da Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici - rekli su za iz Dodikovog kabineta za "Glas Srpske".

Lažno i nelegitimno predstavljanje

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti "jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma".

- Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH - naglasio je Dodik u pismu.

Dodao je da je odgovornost na Turković jer, "iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za vanjsku politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje". Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra vanjskih poslova".

Vladavina prava

U Dodikovom kabinetu rečeno je da je on već uputio pisma ministrima vanjskih poslova čije države su članice Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za implementaciju mira u kojem ih je “upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika”.

U pismu je navedeno da je Vijeće sigurnosti UN-a jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim.

- Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - naglasio je Dodik u pismu.

NA VRH

Podijeli članak na