TUŽILAŠTVO USK

Optužnica za kriminalnu privatizaciju u Krajini, oštetili državni kapital za 23 miliona KM

Optuženi Samir Ćatović, bivši direktor Agencije za privatizaciju Unsko – sanskog kantona, Mersud Omerdić i Hakija Ibrahimpašić,, članovi Upravnog odbora

Bihać: Potvrđena optužnica. Arhiv

Piše: M. Aš.

29.6.2021

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Kantonalni sud u Bihaću jučer i potvrdio optužnicu protiv Samira Ćatović, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko – sanskog kantona, Mersuda Omerdića i Hakije Ibrahimpašića, članova Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Unsko – sanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u periodu od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Omerdić i Ibrahipmašić, skupa sa H.Z. (koji je u međuvremenu preminuo) dali saglasnost na aneks Ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša kupilo 51% državnog kapitala u privrednom društvu „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša, a koji aneks je u ime Agencije za privatizaciju potpisao direktor Ćatović  te je tim aneksom obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. Ugovora bez razloga i osnova smanjena sa 4.100.000,00 KM na 2.700.000,00 KM.

Tužilaštvo tvrdi da bi potom, znajući da Udruženje kao kupac 51 posto državnog kapitala nije izvršilo bilo kakva ulaganja u „Saniteks“ d.d., pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu, Omerdić Mersud i Ibrahipaašić Hakija, skupa sa H.Z. donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjenje obaveze iz Ugovora, iako nisu bile, nakon čega je Ćatović Samir proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz predmetnog ugovora.

- Odnosno da je okončan postupak privatizacije privrednog društva „Saniteks“ d.d. temeljem čega je državni kapital u vrijednosti od 23.580.707,00 KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala.U toku istrage Tužilaštvo je provelo brojne istražne radnje, uključujući saslušanje većeg broja svjedoka te pribavljanje materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice - rečeno je iz Tužilaštva USK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.