PRENOSIMO

Nakon prozivke na jednoj televiziji Avdić uzvratio Konakoviću i otkrio njegov susret sa poznatim radikalom

Domaćin delegaciji Naroda i pravde je bio Muhamed Çiftçi, u selefijskim krugovima poznat kao šejh Abu Anas, njemačkim policijskim agencijama poznat kao radikalni islamista, piše Avdićev portal

Zjednička fotografija sa šejh Abu Anasom. Istraga.ba

Ad. A. / Istraga.ba

29.6.2021

U posljednjih nekoliko dana, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković uputio je dosta teških riječi na račun kontroverznog novinara Avde Avdića.

Između ostalog, on je Avdiću energično poručio „da mu se skine sa vrata“.

Međutim, kontraverzni Avdić, kojeg vezuju za Osmana Mehmedagića Osmicu i mnogi tvrde da ga on suportuje ekskluzivnim informacijama i fotografijama, danas je na svom portalu objavio tekst koji prenosimo u cijelosti:

Iz promotivne kese Općine Ilidža Nermin Muzur je izvadio poklon i dao ga svom turskom domaćinu. Koji minut ranije isto je učinio još jedan član delegacije NiP-a Elvedin Okerić. Lider je sve to posmatrao sa strane. Kasnije će napraviti zajedničku fotografiju. Domaćin je stao u sredinu, a oko njega se poredala delegacija NiP-a koju je u martu ove godine u Tursku odveo Elmedin Konaković.

Na svojim profilima na društvenim mrežama Konaković se nije hvalio ovim susretom u Turskoj. Pitate se – zbog čega? Odgovor je jednostavan – domaćin im je bio Muhamed Çiftçi, u selefijskim krugovima poznat kao šejh Abu Anas, njemačkim policijskim agencijama poznat kao radikalni islamista, nevladinim organizacijama kao čovjek koji je radikalizirao muslimane u Njemačkoj. Koristeći isključivo strane medije i nevladine organizacije kao izvore u nastavku ćemo se pozabaviti Abu Anasom, selefijom kojeg je u martu ove godine službeno posjetila delegacija Naroda i pravde.

Nermin Mazur sa Abu Anasom. Istraga.ba

Ako na Google upišete ime Muhamed Çiftçi, pojavit će vam se brojni tekstovi u kojima piše da se radi o pripadniku selefijskog pokreta, poprilično radikalnih stavova, čiju su online školu njemačke vlasti zabranile još 2011. godine. Svoje je stavove propagirao iz njemačkog grada Braunschweig. Tamo je rođen u porodici turskih doseljenika. U selefijskim krugovima poznat je kao šejh Abu Anas. Širom svijeta poznati njemački list Die Welt u julu 2012. godine je pisao o njemu i njegovim stavovima. 

Delegacija NiP-a sa Abu Anasom u Turskoj. Istraga.ba

“Kada Muhamed Çiftçi propovijeda, govori tihim glasom”, piše Die Welt i podsjeća na neke izjave šejha Abu Anasa.

“Mnogi misle da su Židovi najopasniji. To nije istina. Kršćani su opasniji od Židova”, izdvojit će Die Welt Çiftçijevu izjavu.

Njemači novinari bilježe i Çiftçijeve stavove o nasilju nad ženama. Citiramo ih u nastavku.

“Ako ovoj ženi pokažete štap, ona će se uplašiti. Cilj udaranja je uplašiti ženu. Pazite, ja imam palicu”, govorio je šejh Abu Anas, pravog imena Muhamed Çiftçi.


Muhamed Çiftçi alias šejh Abu Anas u Njemačkoj. Istraga.ba

Abu Anasa možete pronaći na stranicama drugih njemačkih medija. Spegel TV ga je, recimo, pominjao u svojoj reportaži o radikalnim islamistima u Njemačkoj i dovodio ga u vezu sa još jednim radikanim selefijom – Pierom Vogelom.Na videu ispod možete čuti i vidjeti ko je, iz perspektive njemačkih kolega, Muhamed Çiftçi.

Konakovićevog domaćina Au Anasa možete pronaći i u izještajima međunarodnih organizacija koje su se bavile ekstremističkim skupinama. Doktor Lorenzo Vidino direktor je Programa za ekstremizam na Univerzitetu George Washington. Stručnjak za islamizam u Evropi i Sjevernoj Americi, a posljednjih 20 godina se fokusirao na istraživanje džihadističkih mreža na Zapadu. U svom izvještaju u okviru istraživanja Univerziteta George Washington on i njegove saradnici pominju Muhamed Çiftçija. Baveći se selefijskim centrima u Njemačkoj koji su se izvojili iz struktura Islamske zajednice, istraživači navode jednu od džamija u blizini Berlina.


Muhamed Çiftçi i Pier Vogel u Njemačkoj. Istraga.ba

-Najistaknutiji salafistički lideri u zemlji često su držali predavanja ili seminare u džamiji, koji su počeli privlačiti sve više sljedbenika iz lokalne muslimanske zajednice i iz susjednih područja. Među osobama koje su držale predavanja u džamiji bili su Muhamed Ciftci, Ahmad Armih, Abdelilal Belatouani, Sven Lau i Efstathios Tsiounis – svi ključni igrači njemačke salafističke scene koji su u najboljem slučaju optuženi za radikalizaciju njemačkih muslimana i, u najgorem slučaju, za direktno regrutovanje za Islamsku državu i druge slične grupe - navedeno je u izvještaju, piše Avdo Avdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.