PANEL OŽIVLJAVANJE TURIZMA

Đapo: Za turističko-ugostiteljski sektor izdvojeno je 30 miliona KM prošle godine

Intenzivno se radi na promoviranju BiH kao „Zelene destinacije“, pri čemu se koristi primjer Slovenije

Konferencija „Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka“. Federalno ministarstvo okoliša i turizma

A. K.

29.6.2021

Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo, učestvovala je na konferenciji „Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka“, koja je u organizaciji Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini jučer održana u Sarajevu.

Ministrica Đapo učestvovala je na panelu „Oživljavanje turizma“, u kojem su također učešće uzeli šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), ambasador SAD u BiH Erik (Eric) Nelson, ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreou, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Također, federalna ministrica upoznala je prisutne s podrškom turizmu koju je osigurala Vlade Federacije BiH i resorno ministarstvo u okolnostima pandemije. U tom smislu je istakla „koronazakon“ kojim su porezi i doprinosi pokriveni za sve privredne sektore, pa time i turistički. Za turističko–ugostiteljski sektor, kao najviše pogođenu privrednu granu, izdvojeno je 30 miliona KM tokom prošle godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Johan Satler, Staša Košarac, Erik Nelson i Edita Đapo. Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Ovom prilikom izložila je prioritete i pravce djelovanja za naredni period, te istakla važnost saradnje s privatnim sektorom, ali i međunarodnim partnerima. Naglasila je i oznaku Safe Travel destinacije koju je BiH dobila od Svjetskog turističkog vijeća zahvaljujući naporima entitetskih ministarstava, a uz podršku USAID projekta TURIZAM.

Prema riječima ministrice Đapo, u saradnji sa GIZ-om se intenzivno radi na promoviranju BiH kao „Zelene destinacije“, pri čemu se koristi primjer Slovenije. U pripremi je i izrada sektorske strategije, koja je planirana uz podršku USAID-ovog projekta TURIZAM.

Na konferenciji je istaknuta važnost izrade ključnih strategija iz oblasti turizma, naročito onih koji se tiču njegove promocije i održivog razvoja. Također, naglasak je stavljen na izgradnju infrastrukture, transportne i turističke, stvaranje okvira kvalitetnog obrazovanja u oblasti turizma, te investiranja u ovu oblast.

Nakon konferencije je potpisan Memorandum o razumijevanju za biciklističku stazu Sarajevo – Pale, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.