TRAŽE ODLUKU SUDA

Sindikat radnika u zdravstvu BPK: Mirovno vijeće jedina šansa za dogovor prije štrajka

Svjesni su najava četvrtog vala pandemije, te sve aktivnosti žele privesti kraju prije nego što brojevi inficiranih ponovo počnu rasti

Emir Baščelija. A. Bajramović

Al. B.

29.6.2021

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde najavio je da će ove sedmice zatražiti i sudsku odluku kojom bi se Vladi BPK naložilo formiranje Mirovnog vijeća u procesu pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Pregovori sa Kantonalnom vladom nisu dali rezultate, iz vlade ne pokazuju ni spremnost da se započne zakonom predviđeni postupak mirenja, pa iz sindikata upozoravaju da se Vlada BPK takvim ponašanjem stavila iznad zakona.

- Članovi sindikata su iritirani što Vlada BPK smatra da pregovori nisu završeni. Zakon je jasno propisao i mi smo sve ispoštovali, ali Vlada odbija da zakaže sjednicu Mirovnog vijeća na kojoj bismo još jednom pokušali postići dogovor, prije štrajkova i sudskih procesa. U dosadašnjim izjavama su iznosili da ima dobre volje, da ima čak i novca i da ništa nije problem. Nažalost, Vlada BPK iz njima znanih razloga nije našla za shodno da zdravstvenim radnicima, za koje svi znamo koliko su se žrtvovali u ovoj pandemiji i u kakvim uslovima su radili, izađe u susret – kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata, Emir Baščelija.

On podsjeća da uposleni u zdravstvu traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, po kojem bi koeficijent za obračun plata bio uvećan za 0,4, te dodaje da se radi nečemu što je usaglašeno prije dvije godine. 

- Tražimo samo ono što je 2019. već potpisano i što je Vlada bila dužna da ispoštuje. Dvije godine kasnije mi kao sindikalni rukovodioci imamo veliki pritisak da povećamo zahtjeve, jer se situacija itekako promijenila, ali stojimo u mjestu, da ne kažem da idemo unazad, pa neka javnost procijeni ko je u pravu – ističe Baščelija.

Iako je trenutna epidemiološka situacija povoljna, u Sindikatu su svjesni najava četvrtog vala pandemije, te sve aktivnosti žele privesti kraju prije nego što brojevi inficiranih ponovo počnu rasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.