SASTANAK OPOZICIJE U RS

Borenović, Šarović i Nešić usaglasili program djelovanja, uvršteni i Vukanovićevi prijedlozi

Drugog oktobra će se znati kuda će Republika Srpska krenuti da li će to biti put kriminala, korupcije, pljačke ili put reda, pravde, kazao je Borenović

A. K.

Sastanak u Banjoj Luci

Foto: BN


Opozicioni lideri na sastanku u Banjoj Luci usaglasili su program budućeg djelovanja, prioriteti su očuvanje bh. entiteta Republika Srpska, borba protiv kriminala i korupcije, kao i da se očekuje priključivanje još stranaka opozicionom bloku.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je novinarima nakon sastanka da je usvojen dokument odnosno program zajedničkog djelovanja.

- Drugog oktobra će se znati kuda će Republika Srpska krenuti da li će to biti put kriminala, korupcije, pljačke ili put reda, pravde. Usvojili smo okvirni dokument - set ciljeva koji daje širinu svakoj partiji da kreira mjere za Srpska. U dokumentu su i prijedlozi koje je poslao poslanik Nebojša Vukanović - kazao je Borenović.

Borenović je dodao da ovo pokazuje namjeru jedinstvenog nastupa na izborima 2022. godine.

- Poslije izbora 2022. nema popravnog ispita i to će biti najveći test za budućnost RS - istakao je on i dodao da nije bilo riječi o kandidatima za izbore.

Ključni princip

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, izjavio je da je cilj da se koalicija širi.

- Važno je što smo usvojili dokument budućeg djelovanja. Cilj je da širimo koaliciju i partnerske odnose. Uvjeren sam da će sa nama biti i Vukanović, jer on ima veliku političku snagu, mi na njega računamo. Mi smo odlučni da preuzmemo odgovornost i donesemo promjene u Republici Srpskoj - naglasio je Šarović.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, naglasio je da je ključni princip očuvanje Republike Srpske, te da je dobro došao svako ko želi promjene u ovom bh. entitetu.

- Napravili smo još jedan korak ka opozicionom jedinstvu. Narod traži da preuzmemo odgovornost, ko god želi promjene dobro je došao u opozicioni blok. Svaki pojedinac je bitan za Republiku Srpsku. DNS je prvi insistirao da se predstavi šta se nudi narodu RS, a potom da pričamo o kandidatima. Usaglasili smo se da je ključni princip - Republika Srpska je neupitna, nema prijenosa nadležnosti, jačanje Republike Srpske u skladu sa Dejtonom - kazao je Nešić nakon sastanka opozicije.

Nije se govorilo o kandidatima

- Narod od nas ne traži da se volimo međusobno nego da pokažemo ozbiljnost, odgovornost i da volimo narodnu budućnost a za nju i promjene neophodno je programsko jedinstvo - precizirao je Nešić.

I Borenović, Šarović i Nešić su izrazili žaljenje što danas nije bio i Nebojša Vukanović. Potvrdili su da danas nije bilo riječi o kandidatima za predstojeće izbore, prenosi BN.

To pitanje je ostavljeno, kako je rekao Borenović, do oktobra, a Šarović i Nešić smatraju da to treba ostaviti za narednu godinu, kada će i biti održani opći izbori u BiH.

Više o temi Branislav Borenović

NA VRH

Podijeli članak na