MOSTAR

Kordić: Nulta tolerancija za ilegalnu gradnju

Ne pravite se kao da u Skupštini sjede vanzemaljci, pozovite svoje kolege i riješite pitanje komesara, rekao Zalihić

Sa sjednice Gradskog vijeća. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

29.6.2021

Gradsko vijeće Mostara ne može prihvatiti da je „sigurnosna situacija u Mostaru  složena, ali stabilna i zadovoljavajuća“, prvi je zaključak koji će biti upućen prema MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno, Policijskoj upravi Mostar.

Mostarski vijećnici su, naime, danas raspravljali o informaciji o stanju sigurnosti u Mostaru te su zaključili kako ne stoji konstatacija o stabilnoj sigurnosnoj situaciji, s obzirom na porast krivičnih djela, a što je vidljivo iz analize koja im je dostavljena iz MUP-a.

Također, prema MUP-u su uputili inicijativu o tome da se poduzmu mjere i radnje na procesuiranju organizatora huliganskih nereda u gradu, a cijela priča tokom rasprave se svela na ponavljanje činjenice da HNK nema policijskog komesara, dok su drugi postali svjesni da Gradsko vijeće Mostara nema nikakve ingerencije nad MUP-om HNK te da su zaključci kozmetičke prirode.

Zalihić: Pitanje svih pitanja. M. Smajkić

Arman Zalihić iz SDP-a je podsjetio i da u MUP nema Policijski odbor, disciplinske komisije te druga neophodna tijela te ustvrdio da je cijela rasprava „mazanje očiju“.


- Pitanje svih pitanja je pitanje komesara,ali to nije nadležnost ovog Vijeća. Bilo bi dobro da kolege koje sjede ovdje, a čine većinu, pozovu svoje kolege iz Skupštine HNK, koji također, čine većinu, a to su dvije najjače stranke da se ne ponašaju kao da u Skupštini sjede vanzemaljci i da riješe pitanje komesara - rekao je Zalihić.


Njega su novinari pitali može li potvrditi to što je rekao tokom rasprave da policajci koji su pretukli mladića u Mostaru nisu suspendirani, na što je odgovorio da to pretpostavlja s obzirom na činjenicu da ne postoji  disciplinska komisija koja odlučuje o takvom prijedlogu, kao ni komesar koji donosi rješenje o suspenziji.

Kordić: Bit ćemo agresivni. M. Smajkić

Također, vijećnici su burno raspravljali u vezi odluke o  postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevine iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju ili kako su je skraćeno nazvali, odluka o legalizaciji.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara je , kao izvjestilac, kazao da nije riječ o odluci kojom će biti legalizirano sve ono što je bespravno izgrađeno tokom prethodnih godina, kada nije postojalo Gradsko vijeće Mostara. To je ponovio i u izjavi za novinare.

- Za nelegalnu gradnju jasno smo rekli - nulta tolerancija. Nema mjesta ilegalnoj gradnji i bit ćemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje. Ova odluka će se odnositi na sve one koji su gradili po zakonskim propisima, ali iz nekih razloga nisu uspjeli to legalizirati - rekao je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.