SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI

Američki ambasador pri UN-u: PIC bira visokog predstavnika, podrška Šmitu

Gospodin Šmit ima podršku Upravnog odbora, svih izuzev Rusije, podsjetio je Mils

A. K.

Predstavnik SAD u UN-u podržao Šmita

Foto: Printscreen


Američki ambasador u UN-u Richard Mills (Ričard Mils) podsjetio je da Sjedinjene Države podržavaju izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Podsjetio je i da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) bira visokog predstavnika a ne Vijeće sigurnosti UN-a.

- BiH je trenutno mirna, ali stabilnost se ne može uzeti zdravo za gotovo. Moramo ojačati ekonomiju. Uloga visokog predstavnika ima ključnu ulogu. On je bitan je za stabilnost. Potrebno je održati ovaj Ured da BiH ostvari svoje ciljeve, a to je pomirenje što je u interesu građana BiH - naglasio je Mils.

Podsjetio je da Rusija insistira na  zatvaranju Ureda visokog predstavnika.

- Rusija traži hitno zatvaranje ureda. 27. maja PIC je nominovao Šmita kao novog visokog predstavnika. Svi osim Rusije su se dogovorili. Gospodin Šmit ima podršku Upravnog odbora, svih izuzev Rusije, zato njegovo imenovanje je završena stvar - istakao je.

SAD također podržavaju plan za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, ali potrebne su nam reforme za uspostavu stabilne BiH, naglasio je američki predstavnik.

- Više puta je jasno rečeno, a o tome je govorila i Rusija na prošlom zasjedanju, nacionalistička retorika ometa ove reforme. Nema budućnosti izvan BiH. Mirno razrješenje nije rješenje. SAD ne pokušava potkopati ovlasti Vijeća i da zaobiđe procedure. Želimo imati produktivne odnose između visokog predstavnika i Vijeća. PIC imenuje visokog predstavnika, a ne Vijeće sigurnosti. Nekada smo imali konsenzus oko imenovanja. Naša puna podrška BiH kao demokratskoj i suverenoj državi - zaključio je.

NA VRH

Podijeli članak na