O GOVORU U UN-U

Dodik: Turković je prevazišla Biseru koja je donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobivali vakcine

Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti Predsjedništvo BiH degradirano

A. J. / Srna

Dodik: Vijeće sigurnosti UN-a nije izabralo visokog predstavnika

Foto: Arhiv


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti UN-a nije izabralo visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Dodik je naglasio da se stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom.

 Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

- Bisera Turković ni juče pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote - konstatovao je Dodik.  

Podsjećamo da je Turković kazala da BiH jedva čeka kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika.

- Nažalost, taj dan još nije stigao. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, mnogo toga moramo uraditi - istakla je Turković.

NA VRH

Podijeli članak na