UOČI IZRICANJE PRESUDE

Savez logoraša u BiH uvjeren u osuđujuću presudu Stanišiću i Simatoviću

Šta su šefovi Državne sigurnosti Srbije uopće imali da traže na prostorima međunarodno priznatih država BiH i Hrvatske, navodi se u saopćenju

Presuda neće i nikad ne može dati potpunu satisfakciju žrtvama. Arhiv

L. Memčić

30.6.2021

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini smatra da dolazak do istine na prostorima bivše Jugoslavije nikad nije i nikad neće biti lagan posao, a potvrda tome je, kako navode u saopćenju za javnost, i ponovljeno suđenje šefovima Državne sigurnosti Srbije.



Retoričko pitanje

- Već razmatranje ove prve rečenice, postavlja samo po sebi logično, retoričko pitanje, ali istovremeno i jedan posredan odgovor na brojna druga pitanja o dešavanjima na ovim našim prostorima, a to je "Šta su šefovi Državne sigurnosti Srbije uopće imali da traže na prostorima međunarodno priznatih država Bosne i Hercegovine i Hrvatske !?"- smatraju u Savezu.

Haški tribunal, prema njihovim riječima, kao najviši sudski entitet od kraja Drugog svjetskog rata pa sve do danas, ponovljenim suđenjem Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, samo je još jednom potvrdio tu činjenicu da dolazak do istine nije lagan na ovim našim prostorima, ali je istovremeno potvrdio i svoju, globalno društveno odgovornu funkciju i svijest o propustima u svom radu te kroz ovo ponovljeno suđenje pokušava da, kao tako značajna istitucija, ipak donese barem dio pravde na ove prostore.

Svjetska institucija

Ističu da je ovo za sve pojedince i institucije koje se bave borbom za istinu, najdirektnija potvrda sa čime se svi u toj borbi suočavaju, ali i ogroman stimulans da nastave dalje.

- Ukoliko jedna takva svjetska institucija pravde biva privremeno spriječena da dokaže istinu o onome što je nama očigledno, što su logoraši i ini drugi osjetili na svojim tijelima, platili svojim životima, onda nije nikakvo čudo što i druge organizacije i pojedinici u borbi za čistu istinu, također dožive povremene neuspjehe, ali konačna pobjeda će sigurno biti pobjeda istine - kazali su u saopćenju.

Kako kažu, uvjereni su u osuđujuću presudu ovaj put, mada ta presuda neće i nikad ne može dati potpunu satisfakciju žrtvama za štetu koju su navedena dvojica i slični njima nanijeli.

- Sigurni smo u Savezu, da zajedničku, sretnu državu Bosnu i Hercegovinu, državu svih naroda, moramo ovaj put graditi na temeljima neskrivene i često bolne istine, ali jedino to su zdravi temelji, temelji koji garantiraju zdravu i jaku buduću nadgradnju. Ovaj pristup nema alternativu - istaknuli su iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini u saopćenju, u povodu izricanja presude u predmetu Stanišić i Simatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.