PROTEST

Iz Sindikata državnih službenika pisali Dodiku, Komšiću u Džaferoviću: Omalovažavajući položaj nećemo više trpjeti

Vaša politika omalovažavanja i urušavanja državnih institucija je dovela do situacije da zaposleni sa svojim ličnim primanjima, već duže nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice, navode u pismu

Predsjedništvo BiH: Budžet za 2021. uputili u proceduru. Arhiv

Piše: A. Jamaković

30.6.2021

Iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH uputili su protestno pismo predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću nezadovoljni usvojenim budžetom za 2021. godinu koji je upućen u dalju proceduru, uz zaključak da se pokrene procedura povećanja najniže plate za policijske službenike i vojnike.

Navode da će budžet vrlo brzo biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH sa "ponižavajućom i uvredljivom osnovicom za obračun plate od 475,69, što je kontinuitet od 10 godina omalovažavanja rada i dostojanstva svih zaposlenih u državnim institucijama Bosne i Hercegovine".

- Poznata vam je činjenica da zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim i kantonalnim) imaju 20 do 30% veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou.



Uskraćeno pravo na život

Takođe Vam je poznata činjenica da vaš zaključak kojim zadužujete Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da pokrene procedure i obavi sve neophodne radnje, a u vezi sa povećanjem najnižih plata za policijske službenike i vojnike, nije moguće realizovati u okviru zakonom predvidenih procedura do kraja 2021. godine, jer se moraju usvojiti izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.


Iz vaše zaključka proizilazi činjenica, bez obzira što je zaključak teško realizovati, vi raspolažete informacijama da u državnim institucijama postoje zaposleni koji rade u policijskim organima i vojsci - navode iz Sindikata.  


Dodaju da je poražavajuća činjenica da Dodik, Komšić i Džaferović ne znaju da državne institucije čine i državni službenici i zaposlenici koji časno i pošteno obavljaju svoj posao.


- Vaša politika omalovažavanja i urušavanja državnih institucija je dovela do situacije da zaposleni sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.


Samohrana majka, higijeničarka, prima osnovnu plaću u iznosu od 475 KM. Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kome čisti kancelariju prima plaću u iznosu 10 plata higijeničarke, i plus ostale benificije. Sramota!


Vozač vaših ministara, prima osnovnu plaću u iznosu od 760 KM, dok ministar kome je on na usluzi svaki dan u mjesecu, prima 6 plaća vozača plus ostale benificije. Sramota! - navode iz Sindikata.


U protestnom pismu članovima Predsjedništva poručuju da su svojom kontinuiranom politikom doveli zaposlene sa najnižom plaćom u institucijama na državnom nivou da im je uskraćeno pravo na život.

Nepotpisivanje Kolektivnog ugovora

- Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive. Pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi sa 475 KM mjesečno. Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora doveli ste zaposlene u institucijama na državnom nivou u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštiti svoja ljudska prava. Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov zaštite.


Protestujemo protiv vaše kontinuirane destruktivne i omalavažavajuće politike prema državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama Bosne i Hercegovine, koja traje punih 10 godina. Protestujemo protiv vaših kontinuiranih ugrožavanja egzistencijalnih ljudskih prava i dostojanstva državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.


Na kraju, napominjemo da ovakav omalovažavajući položaj nećemo više trpjeti - navode sindikalisti u pismu članovima Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.