ODLUKE

Građanima BiH za ulazak u Hrvatsku i dalje će trebati potvrda o vakcinaciji, prebolovanom koronavirusu ili negativni test

Ovo znači da od sada građani BiH i Srbije BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrde, za vakcinisanje, preboljenje ili negativni test

Božinović: Saopćio nova pravila. Avaz

Piše: A. Č.

30.6.2021

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su listu i sastavile novi spisak potencijalnih sigurnih zemalja za Covid-19, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Međutim, Vladi Hrvatske to nije dovoljno te su na današnjoj sjednici odlučivali o načinu ulaska u ovu zemlju.

Na sjednici su utvrđena nova pravila za ulazak građana iz BiH i Srbije.

- Svi koji imaju te potvrde moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom koronavirusu ili da su vakcinisani. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku - rekao je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

O korištenju covid-potvrda

Ovo znači da od sada građani BiH i Srbije BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrde, za vakcinisanje, preboljenje ili negativni test.

Božinović je govorio i o korištenju covid-potvrda za ulazak na događaje.

- Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se upotreba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na više okupljanje više od 100 ljudi - ističe Božinović.

Reakcije na društvenim mrežama

Reakcije na društvenim mrežama govore da građani Hrvatske nisu zadovoljni ovom odluke, te priželjkuju, radi ljetne turističke sezone, da Vlada Hrvatske u potpunosti ukine sve mjere prilikom ulaska u ovu zemlju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.