UOČI PRESUDE

Popov za "Avaz": Paravojne formacije su bile pod direktnom kontrolom tajnih službi Srbije

Ako se pošalju takve formacije kao što su “Škorpioni”, “Tigrovi” i drugi, a znalo se već za njihov učinak na terenu, tu već teško možete naći opravdanje

Popov: Stanišić imao dobre veze i saradnju sa tajnim službama zapadnih zemalja. Agencije

Piše: Alen Bajramović

30.6.2021

Jako je teško i nezahvalno procijeniti kakva će biti presuda nekadašnjim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kazao je za “Avaz”, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada. Nova prvostepena presuda danas će biti saopćena pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

- Drugostepeni sud je prethodni put osporio tu konkretnu usmjerenost, kako je rečeno, paravojnih formacija koje je DB Srbije organizovao u BiH i Hrvatskoj. Opravdanje za oslobađujuću presudu bilo je da nije dokazana konkretna usmjerenost da će te jedinice praviti zločine. Vidjećemo koliko će to biti promijenjeno nakon novog suđenja. Druga stvar je bila da se dokaže udruženi zločinački poduhvat, ali je tu nedostajala kopča sa presudama zvaničnicima Srbije. Miloševiću nije završeno suđenje, tako da je taj dio izostao. Može da bude od presudnog značaja i to što je Stanišić imao dobre veze i saradnju sa tajnim službama zapadnih zemalja, a na presudu često utiče i to što se dešava iza zavjese – kaže Popov.



Stanišić i Simatović. Agencije

Kao primjere zbog kojih je svaka prognoza ishoda suđenja praktično nemoguća on navodi priznanje Karle Del Ponte da je, tokom suđenja Ramušu Haradinaju, komandantu OVK, bila pod pritiskom Medlin Olbrajt, te da je Međunarodni sud pravde u Hagu ranije imao odstupanja koja nisu bila logična. Hrvatski general Ante Gotovina prvostepeno je bio osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, da bi u drugostepenom postupku bili potpuno oslobođeni.

- Nesporna je činjenica da je JNA učestvovala u operacijama oko Vukovara i tako dalje, ali to se pravdalo legitimnom zaštitom cjelovitosti zemlje. Međutim, ako gledamo šta se dešavalo kasnije, baš ovo što se stavlja na dušu Stanišiću i Simatoviću, paravojne formacije su bile pod direktnom kontrolom naših tajnih službi. Tu već nema opravdanja i ne mogu se ni jedan, ni drugi pravdati da nisu znali da će biti usmjereni na ratne zločine. Ako se pošalju takve formacije kao što su “Škorpioni”, “Tigrovi” i drugi, a znalo se već za njihov učinak na terenu, tu već teško možete naći opravdanje. Zvanične službe Srbije jesu učestvovale u stvaranju tih paravojnih formacija, jesu dozvolile da njihovi ratnici idu preko, radi pljačke i tako dalje, tako da tu odgovornost zvaničnih organa Srbije nesporno postoji – ističe Aleksandar Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.