UOČI BERLINSKOG PROCESA

Tegeltija i Merkel razgovarali o predstojećem samitu i budućnosti proširenja EU

Oni izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa

Tegeltija: Zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke. Arhiva

Ad. A. / Anadolija

30.6.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, javlja Anadolija.

Telefonski razgovor je obavljen uoči samita Berlinskog procesa 5. jula u Berlinu, a na inicijativu kancelarke Merkel. Razgovarano je o predstojećem samitu i budućnosti proširenja Evropske unije.

Tokom razgovora, Tegeltija je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke eurointegracijama BiH, te pozdravio inicijativu Berlinskog procesa izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je u razgovoru s kancelarkom Merkel istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, povezanosti i unapređenju regionalne saradnje, koja je, kako je naglasio, pokazala svoj značaj tokom pandemije koronavirusa.

Sagovornici su na kraju razgovora zajednički izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.