AVAZ TV

Borka Rudić u "Crvenoj olovci": Političari podnose najviše tužbi za klevetu

Poražavajuće je da novinari nisu na prioritetnom spisku za vakcinaciju protiv koronavirusa, istakla je

Gost desete emisije "Crvena olovka" je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari". Avaz

Piše: A. K.

30.6.2021

Gost desete emisije "Crvena olovka" je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari".

U toku intervjua, Rudić se osvrnula na sve češće napade na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci, takozvane SLAPP (Strategic Lawsuits Againts Public Participation) tužbe, komentirala je odluku Općinskog suda u Sarajevu da „Avaz roto-pressu“ sa računa skine vrtoglavih 212 hiljada KM nepostojećih sudskih penala te da li kontinuirani politički i institucionalni pritisak na medije može dovesti do njihovog gašenja.

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, koliko je trenutno tužbi za klevetu aktivno u BiH, Rudić je istakla da je taj broj blizu 300.

- Skoro 80 posto tužitelja u tim slučajevima čine ličnosti iz javnog života, političari i predstavnici pravosuđa koji ne prihvataju kritiku te propitivanje njihovog rada - izjavila je Rudić.

Osvrnula se i na otežan rad medija u toku pandemije koronavirusa, poražavajuću činjenicu da novinari nisu na prioritetnom spisku za vakcinaciju, te da je BiH jedina država sa područja zapadnog Balkana koja nije odobrila posebne pakete pomoći medijima u savladavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

Kompletan intervju pogledajte večeras u 20 sati na Avaz TV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.