POJAŠNJENJE

Glasnogovornica Haškog tribunala Helena Egleston za "Avaz": Presudom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata

Sudjelovanje Stanišića i Simatovića u tom udruženom zločinačkom poduhvatu nije dokazano izvan razumne sumnje, dodala je

Piše: H. Javor - Ibrahimbegović

30.6.2021

Egleston: Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata od najmanje avgusta 1991. godine. Avaz

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, osudilo na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u historiji suda u Hagu, te su oni do sada su prvi funkcioneri Srbije koji su proglašeni krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH.

U izjavi za portal "Avaza", Helena Egleston (Eggleston), glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove potvrdila je da je ovom presudom utvrđeno postojanje UZP-a.

- Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata od najmanje avgusta 1991. godine sa ciljem trajnog nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je sudjelovao određeni broj zvaničnika, bilo političkih, vojnih ili policijskih iz Srbije, Republike Srpske te iz SAO Krajine u Hrvatskoj. Sudjelovanje Stanišića i Simatovića u tom udruženom zločinačkom poduhvatu nije dokazano izvan razumne sumnje - izjavila je Egleston.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.