SREBRENICA

Promocijom knjige Azira Osmanovića danas počinje obilježavanje godišnjice genocida

Uređene su sve površine memorijala i kruga fabrike, a privode se kraju radovi na uređenju šetališta i parkirališta, preko puta kapije sakralnog kompleksa

Azir Osmanović s knjigom. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

1.7.2021

Promocijom knjige „Od Srebrenice do svijetla na kraju tunela“, autora Azira Osmanovića i izložbom fotografija „Mrtvare“, autora Armina Durguta, danas počinje realizacija programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a , u julu 1995. godine. Promocija knjige bit će održana u 17 sati u Historijskom muzeju BiH, a izložba fotografija dva sata kasnije u Umjetničkoj galeriji BiH.

Po usvojenom programu obilježavanja, zbog epidemiološke situacije i manjih finansijskih troškova, ovogodišnja manifestacija ne računajući komemraciju 11. jula u Memorijalnom centru, i džume – namaza, koje se od početka marta klanjaju u musali memorijala, trajat će samo 14 dana, a imat će 43 programska sadržaja.

- Obilježavanje se završava 20. septembra otvaranjem izložbe „Lične priče“ u hali bivše fabrike akumulatora, koja pripada Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari - pojasnio nam je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.


I pored obimnih građevinskih radova na objektima bivše fabrike akumulatora, u Memorijalnom centru Potočari, kažu da su osim kopanja kabura za nove iedntifikovane žrtve, spremni za komemoraciju 11. jula.

Uređene su sve površine memorijala i kruga fabrike, a privode se kraju radovi na uređenju šetališta i parkirališta, preko puta kapije sakralnog kompleksa, koje finansira Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.