VSTV BIH

Ranku Debevcu sutra počinje disciplinski postupak, hoće li biti otkriveni svi detalji optužbe

Debevec se, kako je kazala glavna disciplinska tužiteljica tokom decembra 2020. godine sastao sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem,

Piše: M. Aščić

1.7.2021

Debevec i Kurspahić. Avaz

U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH sutra je zakazana glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. 


Kršenja kodeksa sudije

Ured disciplinskog tužioca tužbu protiv Debevca je podnio zbog namjernog davanja obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća te ponašanja u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Debevec se, kako je kazala glavna disciplinska tužiteljica na pripremnom ročištu, tokom decembra 2020. godine sastao sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, ispred stana treće osobe. Također, on je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

U oba slučaja, kako je navela Kurspahić-Nadarević, došlo je do kršenja kodeksa sudijske etike i u slučaju komunikacije sa tužiteljicom i sa neprimjerenim kontaktom s osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi Debevec, a čiji susret je, prema njenim riječima, objavilo više medija.

Debevec se tužbom tereti i da je od 2004., sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

- Za stan nije dostavio nijednu informaciju - rekla je nedavno Kurspahić-Nadarević, te navela kako smatra da će nakon provođenja dokaza, koje je predložila na ročištu, utvrditi disciplinsku odgovornost predsjednika Suda BiH.



Zaštite privatnog života

Odbrana Debevca tražila je od Prvostepene komisije da se javnost isključi sa postupka predsjedniku Suda, radi, kako su naveli, zaštite privatnog života tuženog.

Međutim, predsjedavajući Disciplinske komisije Avdija Avdić je 25. juna kazao da će javnost biti isključena tokom dijela postupka kada se budu provodili dokazi koji će otkriti detalje iz privatnog života, a imajući u vidu interes javnosti.

No, pitanje je hoće li na taj način biti otkriveni svi detalji iz optužbe i zašto je Debevec izuzetak u odnosu na ostale optužene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.