SUD BIH

Mektić i ostali: Sačinjen aneks ugovora zbog nemogućnosti ispunjavanja obaveza

Mektić je optužen za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu 2015-2017. godine

Mektić na jednom od ranijih ročišta. Avaz

Birn

1.7.2021

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, pročitan je iskaz svjedokinje koja je ispričala kako je postavljena za menadžera projekta prekogranične saradnje i kako je došlo do izmjene ugovora o nabavci vatrogasne opreme.

Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz Zorane Ivanović, koja je 2016. počela da radi u Ministarstvu sigurnosti na poziciji menadžera u projektu prekogranične saradnje.

Ona je rekla da je 27. avgusta 2017. bila s ministrom Mektićem u Trebinju, gdje je uručena vatrogasna oprema predstavnicima deset opština. Kazala je da je s kolegama razvrstavala isporučenu robu, o čemu su sačinjeni zapisnici.

Svjedokinja je navela da misli da je bilo odstupanja u naručenoj opremi u pogledu veličina, ali da po pitanju vrste i količine nije. Ivanović se ne sjeća da je o tome obavijestila firmu od koje je nabavljena roba.


Zaspolena za stalno

Mektić je optužen s Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu 2015-2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Tužiteljica Vedrana Mijović pročitala je još jednu izjavu u kojoj je svjedokinja Ivanović navela da ih je izabrana firma u jednom trenutku obavijestila da ne može izvršiti sve ugovorene obaveze. Prema njenim riječima, Agić se zalagao za raskidanje ugovora, ali ga je neko iz kabineta obavijestio da se oprema ipak treba nabaviti.

Ivanović je dodala da je zaključen aneks ugovora, koji je potpisao Mektić.

Svjedokinja je ispitivana i o načinu na koji je zaposlena u Ministarstvu. Rekla je da je poslije završenog fakulteta slala mejlove na više adresa i da je Agić jednom pozvao da dođe. Kazala je da je postavljena za projekt menadžera po ugovoru o djelu. Kako je navela, prethodno je radila kao volonter i na popisu stanovništva.

Ona je rekla da je Golijanina poznavala iz viđenja. Nakon isteka ugovora u Sekoru za zaštitu i spašavanje, kako je navela, na prijedlog Mektića prešla je u Sektor za međunarodne odnose, a na kraju je zaspolena za stalno.


Javio da je raspisan poziv

Mektićeva braniteljica Senka Nožica kazala je da bi svjedokinju pitala da li je bilo moguće odustati i provesti novi postupak nakon nemogućnosti firme da ispuni sve obaveze. Mektić je prokomentarisao da mu nije jasno šta je sporno i inkriminirajuće u ovim izjavama.

Odbrane su također prigovorile na pitanje o stranačkom pripadništvu svjedokinje, koja je u izjavi navela da je desetak godina bila u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Ovaj iskaz, kao i iskazi još tri svjedoka pročitani su uz saglasnost Odbrana zbog pandemije i drugih važnih razloga. Ostali svjedoci ispričali su kako su angažovani kao predavači u okviru projekta. Sva tri svjedoka su navela da rade u oblasti zaštite i spašavanja i da su prošli razne obuke, a dvoje od njih ima titulu doktora nauka.

Damir Trut iz Hrvatske je rekao da mu je Agić javio da je raspisan poziv i da se prijavio. Braniteljica Nina Karačić kazala je da bi svjedoka pitala da li mu je poznato da je poziv prethodno objavljivan dva-tri puta i da se niko nije bio javio.

Proda Šećerov iz Srbije rekao je da poznaje Garapliju, koji je bio otvorio firmu i u Srbiji, te da je za njega obavljao određene poslove. Šećerov je kazao da je preko Garaplije saznao da je objavljen poziv i da se prijavio.

Svjedokinja Vesela Radović iz Srbije rekla je da je preko INZA-e ili nekog drugog saznala za poziv, na koji se prijavila.

Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić prigovarala je na dijelove iskaza u kojima su ova tri svjedoka navela da je Garaplija vlasnik INZA-e.

Nastavak suđenja je 2. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.