AVAZ NA LICU MJESTA

Policija pretresa prostorije OSA-e, u fokusu sumnjiva diploma Osmana Mehmedagića

Radi se o predmetu "Diploma" zbog kojeg je prije 15 dana uhapšen Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH

Ulazak inspektora u zgradu OSA-e. E. Trako

Piše: Miralem Aščić

2.7.2021

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo ušli su prije nekoliko minuta u prostorije Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje "Avazov" portal.

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta u prostorije OSA-e ušlo je nekoliko inspektora MUP-a KS.

Sarajevska policija obavlja pretres po naredbi Tužilaštva i nalogu Suda Bosne i Hercegovine. Prema informacijama "Avaza" na meti Tužilaštva BiH je sumnjiva diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, zbog čega je i naređen pretres.

Radi se o predmetu "Diploma" zbog kojeg je prije 15 dana uhapšen Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH. Upravo je Prcić izdao Mehmedagiću diplomu koju je direktor OSA-e predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a sve u cilju da dobije drugi mandat na čelu tajne službe. 


Policija ispred zgrade OSA-e. E. Trako

Sporno je što je Mehmedagić diplomu koju je predao komisiji proglasio tajnom, no istragom Tužilaštva, a i nedavnim pretresima Američkog univerziteta u Tuzli pripadnici policije MUP TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove.


S druge strane, Osmica da bi se spasio procesa, na sve načine pokušava da ukloni glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i tužioca Olega Čavku. On je prekjučer dostavio navodne kompromitirajuće podatke VSTV-u BiH.


Prema informacijama "Avaza" radi se o  starim dezinformacijama koje je još 2019.godine razmatrao Ured disciplinskog tužitelja i gdje je utvrđeno da ne postoji nijedan element za disciplinsku odgovornost Olega Čavke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.