SUSRET U OHRIDU

Tegeltija i Zaev istaknuli važnost realizacije obaveza na putu ka EU

Tegeltija je upoznao premijera Zaeva o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

Sa satanka. Fena

Ad. A. / Fena

2.7.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Ohridu s predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom o unapređenju bilateralnih odnosa, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.

Na sastanku, koji je održan uoči Međunarodne konferencije "Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu", predsjedavajući Tegeltija ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Tegeltija je upoznao premijera Zaeva o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te realizaciji aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu s nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realiziraju obaveze, te istakli zainteresiranost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.

Nakon bilateralnog sastanka s premijerom Republike Sjeverne Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara će se na marginama međunarodne konferencije sastati i s pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.