PODRŠKA AMBASADE SAD

Larson najavio zajedničke istrage: Sarajevska policija i tužilaštvo potpisali sporazum s Uredom za borbu protiv korupcije KS

Nadamo se da će ovaj sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovo je bila incijativa lokalnih institucija i mi smo ponosni što smo pomogli u njenoj realizaciji , kaže Larson

Larson podržao potpisivanje sporazuma. Avaz

Piše: Ad. A.

2.7.2021

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija i šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić te predstavnik MUP-a KS potpisali Sporazum o formiranju zajedničkog koordinacionog tima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Uprave policije za rad po prijavama korupcije i koruptivnih aktivnosti u KS.

Potpisivanje ovog Sporazuma prvi je pozdravio Erik Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS koji je istakao zadovoljstvo Ambasade SAD u BIH što je pomogla u procesu uspostave integrisanog pristupa u istragama u borbi protiv korupcije.



Najavljen poseban pristup prijavama protiv korupcije. Avaz

-Nadamo se da će ovaj sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovo je bila incijativa lokalnih institucija i mi smo ponosni što smo pomogli u njenoj realizaciji - naglasio je ovim povodom Larson.

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti ove tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije.

Glavna kantonalna tužiteljica sporazum je ocijenila kao dobar alat koji će unaprijediti saradnju među ovim institucijama.

-Naša saradnja postoji od ranije, prijave Ureda smo tretirali sa posebnom pažnjom. Ovim Sporazumom ćemo poboljšati i kvalitet prijava jer ćemo sada imati neposrednu komunikaciju u ranoj fazi ovog procesa. Vjerujem u ovaj dokument i nadam se da će sve institucije insistirati na njegovom provođenju. Vjerujem da u sinergiji možemo brže doći do kvalitetnijih optužnica što bi svakako vratilo povjerenje građana u rad institucija - naglasila je Sarajlija.


S potpisivanja sporazuma. AVAZ

Iz MUP-a KS su izrazili uvjerenje da ovaj sporazum neće ostati samo na papiru te da će uskoro biti i vidljivi rezultati.

U Sporazumu su navedeni detalji, aktivnosti i procedure postupanja po prijavama koje imaju elemente krivičnog djela korupcije. Takve prijave će biti odmah, po primitku, zajednički analizirane sa aspekta MUP-a KS, Tužilaštva KS i Ureda. Dokument predviđa integrisanu istragu uz visok nivo koordinacije.

-Današnji Sporazum je jedna od konkretnih aktivnosti realiziranih uz pomoć Erica Larson na čemu mu se još jednom zahvaljujem. U ime Ureda, mogu garantirati da ćemo u potpunosti provoditi sve navedeno u Sporazumu. Pozivam kolege iz drugih kantona i drugih nivoa vlasti da na ovakav način formaliziraju procese koji su od vitalnog značaja za zaštitu ljudskih prava i demokratiju i vladavine prava - poručio je Kafedžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.