KOMEMORATIVNI SKUP

U Hrvatskom saboru obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici: Mir i spokoj majke ubijenih neće osjetiti nikada

Nezadovoljni smo i time što i sudskim postupcima nisu osuđeni najviši dužnosnici Republike Srbije koji su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, rekao Reiner

Hrvatska se s pijetetom sjeća srebreničkih žrtava. Hina

Fena

2.7.2021

U Hrvatskom saboru u petak je održan komemorativni skup za žrtve srebreničke tragedije u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u kojem je u julu 1995. srpska vojska ubila više od 8.000 ljudi, a jednoglasna poruka s komemoracije je - Neka se više nikada, nikome i nigdje ne ponovi.


Komemorativni skup u povodu 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji Kluba zastupnika nacionalnih manjina, zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik i izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner rekao je kako je u Srebrenici čovječanstvo naučilo jednu od najbolnijih lekcija, dodavši da sjećanje otvara rane obiteljima ubijenih, 8732 osobe.


- Srebreničke majke borile su se za pravdu godinama, dočekale su i sudske presude, ali mir i spokoj nažalost neće osjetiti nikada. Potvrđivanjem doživotnog zatvora zločincu Ratku Mladiću okončan je proces za najteže zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe. Hrvatska tu presudu smatra primjerenom, ali ne i nepravomoćne kazne Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću (čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti - SDB), te se nadamo da će biti oštrije kažnjeni - poručio je na komemoraciji Reiner.


- Nezadovoljni smo i time što i sudskim postupcima nisu osuđeni najviši dužnosnici Republike Srbije koji su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu i što mnogi zločinci i njihovi poticatelji i danas mirno žive, a njihovih žrtva nema već više od četvrt stoljeća. Ne možemo biti zadovoljni što Mladić nije osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo krvavi pohod, nastavivši ga u BiH i prisjećamo se žrtava velikosrpske agresije u Hrvatskoj i BiH i odajemo im počast - rekao je potpredsjednik Sabora Reiner.


Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je kako Hrvatska osjeća duboko suosjećanje sa žrtvama Srebrenice.


Komemoriramo za one koji vječno počivaju, kao i za onima za kojima se još uvijek traga, i izražavamo solidarnost s njihovim obiteljima. Pravomoćnu presudu Ratku Mladiću mnogi nisu dočekali, no nadam se da je donijela bar djelomični mir obiteljima žrtava, dodao je.


Hrvatska se s pijetetom sjeća srebreničkih žrtava i iskreno suosjeća sa njihovim obiteljima, poručio je ministar Malenica.


Izaslanica predsjednika Republike Zorana Milanovića i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo, Melita Mulić, rekla je kako se zločin nad Bošnjacima godinama izbjegavao nazvati pravim imenom - genocid i odbijalo se priznati što se stvarno dogodilo.


- Dvadeset šest godina oplakuju se žrtve i traži pravda. Vrijeme neće zaliječiti rane, ali važno je da pravda bude zadovoljena kako bi žrtve počivale u miru, naglasila je. Na nama je da osiguramo da savjest Europe i svijeta više nikada ne ostanu nijemi - poručila je.



 

Ermina Lekaj Prljaskaj: Srebrenica simbol etničkog čišćenja

Zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj rekla je kako se prisjećamo na stradanje bošnjačkog naroda u Srebrenici pred očima međunarodne zajednice, jednog od najbrutalnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata na europskom tlu u kojem je ubijeno više d 8.000 ljudi, a što bi neki htjeli zaboraviti.


- Srebrenica je simbol etničkog čišćenja i poraz civiliziranog svijeta i međunarodne zajednice. Nedopustivo je i neobjašnjivo to što se dogodilo, ocijenila je dodavši kako mržnja, ekstremizam i netolerancija nisu ispravan put. Imamo obvezu izgraditi trajni mir na ovim prostorima kako se više nikad ništa slično ne bi ponovilo i to dugujemo žrtvama Srebrenice - navela je ona.

Kulašin: Velikosrpska politika i genocid dogodio se pred očima UN-a i Vijeća sigurnosti

Predsjednik bošnjačkih asocijacija Hrvatske Kadro Kulašin poručio je kako ne žele osvetu bez obzira na doživljenu nepravdu, ali tražimo pravdu za nevine žrtve.


- Velikosrpska politika i genocid nad više od 8.000 ljudi pod vodstvom Ratka Mladića dogodio se pred očima Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti, upozorio je. Ubijena je budućnost jednog naroda, a nisu bili pošteđeni ni djeca ni starci, a žrtve su pronalažene u više pod 90 grobišta, tijela su premještana više puta kako bi se prikrio zločin, a za više od 1000 osoba se još uvijek traga - rekao je Kulašin.


Preživjeli sudionik marša na slobodni teritorij Hasan Hasanović poručio je kako se od prošlosti ne živi, ali da bez istine nećemo imati budućnosti. Ispričao je kako je devet i po sati nosio ranjenog mlađeg brata, koji je nažalost umro, te putem nailazio na mrtva tijela više od 1.000 ljudi.


Preživjeli svjedok stradanja Nermin Mujkanović rekao je kako je genocid planiran, izvršen i pokušavan zataškati, a završna faza je njegovo negiranje.


Međunarodna zajednica je morala učiniti više u sprječavanju genocida. Pozivamo na mir i zaštitu ljudskog dostojanstva, poručio je, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.