GLAVNA RASPRAVA

Disciplinsko ročište Ranku Debevcu, svjedočila tužiteljica Mijović: "Pozdravi Gordanu, zašto te zanima moj Mercedes"

Jeste li me ikada svojim Golfom V odbacili kući, pitao je Debevec tužiteljicu Mijović

Debevec: Šta je pitao svjedokinju. Avaz

Piše: A. Čengić

2.7.2021

U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH jutros je održana glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Ured disciplinskog tužioca protiv Debevca je podnio tužbu zbog namjernog davanja obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća te ponašanja u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Predsjedavajući Disciplinske komisije Avdija Avdić je kazao da će javnost biti isključena tokom dijela postupka kada se budu provodili dokazi koji će otkriti detalje iz privatnog života, finansijskom izvještaju te svjedočenju dva svjedoka.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević jutros je  ispitala tri svjedoka, a prva je svjedočila Vedrana Mijović, tužiteljica Tužilaštva BiH. 


Debevec dobio „Mercedes“ na poklon

Radi se o tužiteljici koja je formirala predmet protiv Debevca zadužila u junu 2019. godine, a koju je Debevec zatim napao u medijima. Ona je kazala da Debevca poznaje od 2013. godine. Kazala je da su zajedno u nekoliko komisija te da imaju kolegijalan odnos.

- Jednom prilikom kasnila sam na komisiju i tada mi je poslao poruku „čekaju te na pravosudnom ispitu“, odgovorila sam da stižem. Nedugo poslije, kada sam počela sa provjerom prijave, putem aplikacije „Signal“ pitao me zašto vršim provjeru njegovog cms-a i dosijeaa. Tog dana sam VSTV-u uputila akt da mi odobri uvid u dosije. Tada sam shvatila da ima saznanja da sam tužilac u prijavi - kazala je Mijović.

Isto se desilo i kada je Mijović tražila od MUP-a RS podatke o provjeri automobila marke „Mercedes“.

- U prijavi je navedeno da je Debevec dobio „Mercedes“ na poklon. Poslije me pitao zašto istražujem nedužne žene i da pozdravim Gordanu (glavna tužiteljica Gordana Tadić, op.a.) Pitao me i zašto sam provjeravala automobil – ispričala je Mijović.


Obavijestila Disciplinskog tužioca

U daljem svjedičenju navela je da smatra da Debevec ima saznanja i sadržaju provjera te je o tome obavijestila disciplinskog tužioca. Poruke sa aplikacija je isprintala i uložila u spis. Od primanja poruke do prijave Disciplinskoj komisiji prošlo je tri mjeseca, a obzirom da je rok zastarjelosti pet godina, Mijović smatra da nije prošlo puno vremena.

Avdokatica Debevca Vasvija Vidović pitala je svjedokinju da objasni kako su dopisi stigli do javnosti.

- Prijavu protiv Debevca je zaprimilo Tužilaštvo BiH, Ured disciplinske komisije, nekoliko ambasada. Negiram da sam ja to dala u javnost. Nemam nikakve veze sa tim kako su dokumenti došli u javnost. Više dokumenta je objavljeno i ne znam kako su mediji došli do nih – rekla je Mijović.

Vidović je pitala da li je podigla optužnicu, na što je Mijović rekla da nije jer je predmet još uvijek u fazi provjere.

Debevec je pitao svjedokinju da li su ikad ranije razmijenjivali poruke, na što je Mijovi odgovorila da su možda nekad čestitali Nove godine. Zatim ju je pitao da li je ikad pila kafu u njegovoj kancelariji, što je Mijović negirala.

- Jeste li me ikada svojim Golfom V odbacili kući – pitao je Debevec.

- Ne sjećam se da jesam – odgovorila mu je.


Sastanak sa Mehmadagićem

Svjedoci odbrane sutkinja Suda BiH Minka Kreho i sudac Davodrin Jukić svjedočili su o odnosu Debevca i Mijović. Oba svjedoka su istakla da su članovi Komisije te da su Debevec i Mijović bili u dobrom odnosu.

Nakon što su saslušani svjedoci, uloženi su materijalni dokazi. Između ostalog, priloženi su video-materijali sastanka Debevca i direktora OSA-e Osmana Mehmadagića od 14. decembra 2020. godina. Na videu se vidi kako njih dvojica u ulici Branilaca Sarajeva ulaze zajedno u zgradu u 17:04 sati. Tu su se zadržali sve do 19:21.

Glavna disciplinska tužiteljica rekla je da se tokom decembra 2020. godine Debevec sastao sa Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, ispred stana treće osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.